Ο κ. Τζεντιλόνι Επίτροπος επί των Οικονομικών εκφράζοντας την θέση της Κομισιόν δήλωσε πρόσφατα ότι το γενικό πλαίσιο της οικονομίας στην Ε.Ε. δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ένα πλαίσιο «επερχόμενης ύφεσης».
Ο κ. Φίλιπ Λέιν με ένα 24ωρο υστέρησης χρόνου – στο Forum των Δελφών – από την δήλωση Τζεντιλόνι, εκφράζοντας την θέση της ΕΚΤ, επέμεινε μιλώντας για τον πληθωρισμό, ότι η απαρχή της κρίσης είναι η ενεργειακή κρίση. Και απέφυγε να εξηγήσει τι ήταν αυτό που άλλαξε την μέχρι πρότινος δική του και έτσι και της ΕΚΤ, εκτίμηση ότι «ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο»…
Όταν μιλάει ο Επίτροπος επί των Οικονομικών της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι εκφράζει την επίσημη άποψη της Ευρωζώνης, στον ίδιο περίπου βαθμό που εκφράζει και ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Φίλιπ Λέιν την θέση της ΕΚΤ. Άλλωστε η Κομισιόν και η ΕΚΤ αποτελούν τους δύο καθοριστικής σημασίας ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Ε.Ε.
Βέβαια τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν, διακριτικά και χωρίς πολλές – πολλές εξηγήσεις, έχουν μεν εγκαταλείψει «σιωπηρά» την εκτίμηση περί παροδικότητας του πληθωρισμού. Άλλωστε ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά - και κυρίως - ούτε οι αγορές έχουν πλέον καμία αμφιβολία γι’ αυτό…
Ο μεν κ. Λέιν προσπαθεί να αποδώσει το πληθωριστικό τσουνάμι που έχει συμπαρασύρει όλες τις εκτιμήσεις του στο βαθύ πηγάδι της λήθης, στην ενεργειακή κρίση. Και συνιστά στην Κομισιόν να προσέξει την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής από δω και στο εξής.
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν σαν να μην έχει πάρει κανένα μάθημα από το πάθημα του κ. Λέιν, δια στόματος Τζεντιλόνι συνιστά να μη εκλάβουμε το συνολικό πλαίσιο της οικονομίας σαν «επερχόμενη ύφεση»…
Βέβαια τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
Οι καταγραφές νεοεισερχόμενων αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη μειώνονται ραγδαία, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της κατ’ εξοχήν εξαγωγικής οικονομίας της Ευρωζώνης, της γερμανικής, διολισθαίνει με ανάλογους ρυθμούς… Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για την ταχύτητα αύξησης της απώλειας αγοραστικής δύναμης του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat, προδικάζει μία αντίστοιχης κατεύθυνσης και ταχύτητας διολίσθηση της αποπληθωρισμένης καταναλωτικής δαπάνης. Και όλα αυτά έχουν τόσο διαποτίσει σαν πεποίθηση τις αγορές που έχουν οδηγήσει σε μία εντυπωσιακή αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά που δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως «επερχόμενη ύφεση» έχουν προηγηθεί:
- Πριν ξεδιπλωθούν οι συνέπειες στην πλήρη τους έκταση των κυρώσεων τόσο του πρώτου όσο και των επόμενων πακέτων απέναντι στην Ρωσία.
- Πριν ξεκινήσουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση της απόφασης σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ (PEPP, TLTROs, APP, κ.λ.π.).
Η δήλωση του κ. Τζεντιλόνι και η ανάλογης κατεύθυνσης τοποθέτηση του κ. Λέιν, παρά το κύρος των Θεσμών που εκπροσωπούν, φαίνεται σαν να μη συμβαδίζουν με την «αντιληπτή πραγματικότητα» μέσα στην οποία κινούνται, ζουν και εργάζονται τα 500 εκατομμύρια των ευρωπαίων της Ε.Ε.
Μια αντίστοιχης σημασίας «διάσταση» παρατηρούσε σε κείμενό του στους FT το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γνωστός οικονομολόγος El Arian, επισημαίνοντας την πλήρη απόκλιση από την πορεία και τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και των χρηματιστηριακών δεικτών…
Παρ’ όλα αυτά η πραγματική οικονομία, όπως απέδειξε αλλεπάλληλες φορές μετά τον Αύγουστο του 1971, έχει τον δικό της τρόπο, πολλές φορές «βίαιο», για να επιβάλει την δική της «πραγματικότητα» ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζονται οι εκάστοτε «Θεσμοί»....