Σμυρλής (Delphi): Oι ελληνοκινεζικές σχέσεις αντέχουν στις συνθήκες - Προτεραιότητά μας η οικονομική διπλωματία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σμυρλής (Delphi): Oι ελληνοκινεζικές σχέσεις αντέχουν στις συνθήκες - Προτεραιότητά μας η οικονομική διπλωματία
Ο κ. Σμυρλής τόνισε πως η οικονομική διπλωματία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην αναζήτηση τρόπων να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση που πλήττει την οικονομία.

Την σημασία της στρατηγικής ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων από πλευράς κυβέρνησης επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, στα πλαίσια πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η οποία, μάλιστα, καταγράφει σημαντικά αποτέλεσμα σε επίπεδο αύξησης του όγκου εμπορίου και επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Σμυρλής, η Κίνα τον τελευταίο ένα χρόνο έχει φτάσει να γίνει η 10η σημαντικότερη επενδυτική χώρα στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε είναι επίσης στόχος της Ελλάδας, να προσελκύσει και βιομηχανικές επενδύσεις, εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση, η οποία ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική αλλά και τρεις περιοχές, δηλαδή τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, κάτι που αποτελεί σημείο-«κλειδί» για την μεταφορά των κινεζικών προϊόντων.

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, τόνισε ο κύριος Σμυρλής, έχουν «χτίσει» ισχυρούς δεσμούς οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις εκάστοτε συνθήκες, όπως ήταν για παράδειγμα η πανδημία. Εκτός των κινεζικών επενδύσεων και εξαγωγών, η Ελλάδα επίσης εξάγει προϊόντα ποιότητας στην Κίνα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά της, καταφέρνοντας μάλιστα να ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία «πηγάζουν» από δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα, αυτό της κινεζικής, κι αυτό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε το παράδειγμα του κρόκου Κοζάνης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει ζήτηση ως φάρμακο στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, η προώθηση του και ως προϊόν μαγειρικής απαιτούσε την αλλαγή της κατηγορίας προϊόντος για να εισαχθεί ως τέτοιο στην Κίνα, κάτι το οποίο με την σειρά του για να επιλυθεί, χρειάστηκε μια τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία και έξι μήνες συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την πρεσβεία της Κίνας.

Πέρα από τις εξαγωγές προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Σμυρλής ανέφερε ένα σημαντικό μέγεθος που αφορά στην ναυτιλία και ναυπηγική: Από το 2000 πάνω από 1.000 ελληνικά πλοία έχουν κατασκευαστεί σε κινεζικά ναυπηγεία, μια επένδυση της τάξης των 53 δισ. ευρώ.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη ναυτιλιακής σχέσης, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας, είναι και μια βασική προτεραιότητα και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί αποτελεί ένα τρόπο για την πιο εύκολη μεταφορά των προϊόντων από την μία χώρα στην άλλη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σμυρλής τόνισε πως η οικονομική διπλωματία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην αναζήτηση τρόπων να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση που πλήττει την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σμυρλής: Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές, στα 40 δισ. ευρώ

Σμυρλής: Θα ενισχύσουμε τη δυναμική επιχειρηματικότητα του Πειραιά

Σμυρλής: Ο συμβουλευτικός ρόλος του ΥΠΕΞ σε πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider