Την αισιοδοξία του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Θανάσης Πετραλιάς, μιλώντας το συνέδριο των Δελφών σε πάνελ με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του Οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.
Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους του νέου μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες με τη μορφή του Προγράμματος Σταθερότητας, (και συζητήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών), εξέφρασε την εκτίμηση του ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και στοχευμένης στήριξης της αγοράς.
Αναφέρθηκε στη δημοσιονομική πορεία που θεωρούν ως ικανοποιητική οι αγορές και αφορά σε μηδενικό έλλειμμα περιλαμβανομένων των τόκων, δηλαδή σε ένα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ το 2023 (σ.σ. αφαιρούμενων των τόκων).
Επίσης εκτίμησε ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια. Φέτος όπως επισήμανε η μείωση θα είναι της τάξης του 10% του ΑΕΠ, με στήριξη και από την υψηλή ονομαστική ανάπτυξη που προκύπτει λόγω του πληθωρισμού. Έως το τέλος του 2026 εκτιμάται επίσης ότι το χρέος θα μπορέσει να μειωθεί εντυπωσιακά, κάτω από το όριο του 150% του ΑΕΠ.
Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός
Για το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή επισήμανε ότι τα 600 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συνδέονται με το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε τον προηγούμενο το Δεκέμβριο. Έτσι κατά συνέπεια είναι δημοσιονομικά ουδέτερο το ποσό αυτό.
Για τις δαπάνες που έγιναν στις δύο κρίσεις την Πανδημία και τώρα στην ενεργειακή, ο κύριος Πετραλιάς επισήμανε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί την προηγούμενη διετία σε σχέση με την πανδημία έχουν αξία περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ επί συνόλου 43 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με άλλα χρηματοδοτικά μέτρα. Το σημαντικό, όπως είπε, σε αυτά είναι ότι είναι πάρα πολύ έξυπνα διαρθρωμένα.
Για την νέα κρίση επισήμανε ότι το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το κόστος του ηλεκτρισμού και το πώς αυτό θα γίνει διαχειρίσιμο δημοσιονομικά. εκτιμώντας ότι οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, σε δημοσιονομικό πάντα πεδίο, έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας.
Επίσης έκανε σαφές ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει και άλλες σημαντικές δαπάνες, όπως αυτές που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές, αλλά και με την Εθνική Άμυνα, ένα πεδίο στο οποίο το κόστος των παραλαβών εξοπλισμού τη περίοδο 2021-2028 υπολογίζεται στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κύριος Πετραλιάς αναφέρθηκε επίσης και στο τραπεζικό πεδίο και στην πολύ καλή διαχείριση που έγινε με το πρόγραμμα «Ηρακλής» το οποίο έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο για καταπτώσεις εγγυήσεων. Αναφέρθηκε και στην αντίστοιχη καλή διαχείριση που έγινε στις παρεμβάσεις χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης αναφέρθηκε το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης κρατικών εγγυήσεων που έχουν εκπέσει και αφορούν στο παρελθόν. Έως τα μέσα του 2023 είπε ότι συνολικά οι εγγυήσεις αυτές θα εκκαθαριστούν. Επιπλέον Οι εγγύησης από το παρελθόν έχουν αξία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκπέσει εγγυήσεις αξίας 2 δισ. ευρώ