ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Πώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση 236 υγειονομικών δομών – Έρχονται μελέτες 39 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Πώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση 236 υγειονομικών δομών – Έρχονται μελέτες 39 εκατ. ευρώ
Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητάει συμβούλους για την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης έργων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι περιλαμβάνουν οι δύο δράσεις. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικό ρόλο στο πλάνο ενίσχυσης του Εθνικού Σύστηματος Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβάθμιας Υγείας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες έχει αναλάβει, ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ.

Άλλωστε, η δράση «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» που αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ., όπως και η δράση Υποδομές υγείας-Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων» η οποία αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έχουν «περάσει» στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει την ωρίμανση των έργων αυτών που έχουν και τη χρηματοδοτική «σφραγίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη σύναψη Συμφωνιών Πλαίσιο με στόχο την ανάθεση εκπόνησης μελετών που αφορούν έργα προτεραιότητας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) απηύθυνε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το project θα χωριστεί σε δύο τμήματα, για την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης έργων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα 1 θα περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (Νοσοκομεία), ενώ το Τμήμα 2 θα περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κ.λπ.).

Το μέγιστο ποσό με το οποίο καλύπτεται η εκπόνηση όλων των μελετών για τη συνολική διάρκεια ανάληψης των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανούς διετούς παράτασης αυτών, είναι 31.308.432 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Προϋπολογισμός κατανέμεται μεταξύ των δύο Τμημάτων ως εξής: Τμήμα 1: 12.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και Τμήμα 2: 19.308.432 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ η δράση προσεγγίζει συνολικά τα 39 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαίσιο για κάθε Τμήμα θα είναι τρία έτη. Οι Προσφορές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την 30.05.2022.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η ταχεία κινητοποίηση και η οικονομικά αποδοτική εκτέλεση της εντολής της PPF, το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει στην καθιέρωση ενός μηχανισμού Συμφωνίας Πλαίσιο για την εκπόνηση Μελέτης (-ων) από κατάλληλους και έμπειρους Μελετητές, δηλ. τους Μελετητές της Συμφωνίας Πλαίσιο, για την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης έργων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελούν έργα προτεραιότητας του Προγράμματος, στους τομείς των Έργων ΣΔΙΤ, των Έργων Δημοσίου, ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων κ.α.

Όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider, η εσωτερική μονάδα ωρίμασης έργων του Ταμείου (PPF) θα αναλάβει να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και για projects που σχετίζονται με την Υγεία, όπως η «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» και οι «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων».

Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει το insider, στα μέσα Ιανουαρίου «κλείδωσε» επισήμως, δια της υπογραφής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των δύο αυτών μεταρρυθμίσεων – δράσεων, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό, άνω των 560 εκατ. ευρώ (περίπου 247 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 315 εκατ. για το δεύτερο) , όσο και σε σημασία.

Τμήμα 1

Για να επιστρέψουμε στη νέα δράση του PPF, όπως αναφέρεται, για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης, προτείνονται παρεμβάσεις σε 80 δομές υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) και στις επτά (7) ΥΠΕ στη χώρα.

Παράλληλα με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση της νοσοκομειακής υποδομής. Όλες οι επενδύσεις που σχετίζονται με υποδομές θα πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στην παρέμβαση Ανακαίνιση για ενεργειακή απόδοση ή μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια υποδομή, έργα επίδειξης και υποστηρικτικά μέτρα.

Οι βασικές τους δραστηριότητες είναι:

  • Κατασκευή, Συντήρηση, Εκσυγχρονισμός και Επέκταση Κτιριακών Υποδομών ΕΣΥ.
  • Η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΣΥ θα ανοίξει το δρόμο για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό και τη δυναμική αναδιοργάνωση των νοσοκομειακών μονάδων, για την καλύτερη υποστήριξη των πολιτών & συνολικά τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον αποτελεί έργο που διασφαλίζει την αδιάκοπη, ποιοτική και ανταποδοτική προς τους πολίτες υπηρεσία στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας στο διηνεκές.

Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν Μελέτες για: ▪ Κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων ▪ Αποκατάσταση μόνωσης ▪ Αντικατάσταση απαρχαιωμένων υδραυλικών συστημάτων ▪ Αναβάθμιση υποσταθμών AC ▪ Αντικατάσταση απαρχαιωμένων συστημάτων ιατρικού αερίου ▪ Αντικατάσταση ειδών υγιεινής ▪ Γενική ανακαίνιση, δίκτυα πυρασφάλειας, HVAC ▪ Προμήθεια και εγκατάσταση ανέσεων φιλοξενίας ▪ Εξωραϊσμό ▪ Βελτίωση του κυκλοφοριακού δικτύου ▪ Ανακαίνιση κουζινών νοσοκομείων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.

Τμήμα 2

Όπως σημειώνεται, στη χώρα μας λειτουργούν 312 κέντρα υγείας στη χώρα και 1763 άλλα σημεία εξυπηρέτησης της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Η πλειοψηφία αυτών των κτιρίων δεν έχουν ανακαινιστεί ουσιαστικά τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κύριος στόχος αυτού του τμήματος είναι η Μελέτη για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των 156 από το σύνολο των κέντρων υγείας, που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Προβλέπεται να ανακαινισθούν τόσο οι εγκαταστάσεις και υποδομές κέντρων υγείας όσο και περιφερειακών και τοπικών ιατρείων και πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλυση ζήτησης των διαφορετικών αναγκών των κέντρων υγείας και των σημείων εξυπηρέτησης ΠΦΥ, επιτρέποντας την κατάλληλη επιλογή των υποδομών. Αυτό θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί η βέλτιστη σχέση ποιότητας / τιμής τόσο από την άποψη του αριθμού των ανακαινισμένων κτιρίων όσο και του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται.

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 800τ.μ. και 1400τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια κτίρια μεγαλύτερης επιφανείας στην Αθήνα και σε πρωτεύουσες επαρχιακών νομών, τα οποία διαρθρώνονται σε περισσότερους ορόφους. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων. στην αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση τους επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους τους μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων.

Τέλος στις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων. Η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και την δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας.

Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου. Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 3+ 2 projects αξιοποίησης ακινήτων από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ

Τι «παίζει» με τις μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ – Στις «ελληνικές καλένδες» η Καλαμαριά, γιατί δόθηκε παράταση για Κέρκυρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider