Γαλλία: Σε νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο 5,8% - Χειρότερα των εκτιμήσεων το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Σε νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο 5,8% - Χειρότερα των εκτιμήσεων το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο 
Το γαλλικό ΑΕΠ παρουσίασε μικρή συρρίκνωση στην αρχή του 2022, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για μηδενική ανάπτυξη.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμοφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο α' τρίμηνο του 2022 με μικρότερο ρυθμό από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Όπως ανακοίνωσε η Insee, o ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,8% για τον Μάιο από 5,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,5% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,2% από 4,8% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,4% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Το 5,2% πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του γενικού πληθωρισμού στη χώρα από το 1985.

Εξάλλου, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5% για το α' τρίμηνο και σε ετήσιο επίπεδο, έναντι 5,3% στην αρχική μέτρηση της Insee.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,2% στην τελική μέτρηση στην Insee έναντι αρχικής εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη στο α' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο 8,7% ο πληθωρισμός για τον Μάιο - Στο +38,3% οι τιμές της ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider