ΗΠΑ: Αυξήθηκαν τα αδιάθετα σπίτια προς πώληση για πρώτη φορά από το 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν τα αδιάθετα σπίτια προς πώληση για πρώτη φορά από το 2019
Το «άλμα» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και η υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών μπορεί να έχουν απομακρύνει τους αγοραστές και να έχουν αποκλιμακώσει τους «πολέμους» προσφορών.

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019 αυξήθηκαν οι καταχωρήσεις των προς πώληση κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Realtor.com, καθώς η προσφορά δείχνει να έφτασε σε «σημείο καμπής» τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των ενεργών καταχωρήσεων αυξήθηκε 8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, πιθανότατα λόγω νέων πωλητών κατοικιών σε συνδυασμό με επιβράδυνση των επίδοξων αγοραστών, καθώς αποτρέπονται από τις υψηλές τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση σε νέες καταχωρήσεις σημειώθηκε στη Δύση και στο Νότο, σε πόλεις όπως το Όστιν του Τέξας και το Φοίνιξ της Αριζόνα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η άνοδος των προς πώληση σπιτιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ευρωστία της στεγαστικής αγοράς αμβλύνεται. Οι καταχωρίσεις παραμένουν 48,5% κάτω από το επίπεδό τους του Μαΐου 2020 με τις αυξήσεις των τιμών να έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Στις ΗΠΑ η διάμεση τιμή διαπραγμάτευσης αυξήθηκε σε ρεκόρ 447.000 δολαρίων τον Μάιο, αφού μόλις πέρασε το όριο των 400.000 δολαρίων τον Μάρτιο, και οι αγοραστές έκαναν τις αγορές τους πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο μήνα από τον Ιούλιο του 2016.

Ωστόσο, το «άλμα» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και η υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών μπορεί να έχουν απομακρύνει τους αγοραστές και να έχουν αποκλιμακώσει τους «πολέμους» προσφορών. Σε ένα πρώιμο σημάδι αυτής κατάστασης, το ποσοστό των πωλητών που έκαναν περικοπές στις τιμές επιταχύνθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 4ετίας η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρά την μείωση των επιτοκίων

ΗΠΑ: Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πέφτουν, αλλά η ζήτηση είναι κοντά στα χαμηλά της πανδημίας - «Αγκάθι» οι υψηλές τιμές

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Μάρτιο παρά την άνοδο των στεγαστικών επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider