Μπάιντεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές -«Απάντηση» στον Μάσκ για την οικονομία των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές -«Απάντηση» στον Μάσκ για την οικονομία των ΗΠΑ
«Η οικονομία μας μπορεί να ξεπεράσει για φέτος σε ανάπτυξη αυτή της Κίνας, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1976» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τελευταία ενημέρωση: 19:15

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωση του την Παρασκευή μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας της χώρας τον Μάιο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι «εξαιρετικά» και τόνισε πως οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την οικονομία.

«Η οικονομία μας μπορεί να ξεπεράσει για φέτος σε ανάπτυξη αυτή της Κίνας, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1976» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Η απάντηση του Αμερικανού πρόεδρου «διαβάζεται» ως απάντηση στα σχόλια του επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας πως έχει «πάρα πολύ κακό συναίσθημα» για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ενέργεια και πληθωρισμός

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού, που βρίσκεται κοντά σε υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος είπε ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να επιλύσουν το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού από θέση ισχύος».

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ.

Ακόμα, ο Μπάιντεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν σκοπεύει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να έχει συζητήσεις για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου από τη χώρα, όπως έχει γραφτεί στον αμερικανικό Τύπο.

«Δεν έχω σχέδια να επισκεφθώ άμεσα τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό είναι πιθανό» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αποφασίσει να επισκεφθεί το Ριάντ μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post έγραψαν μάλιστα ότι αποφάσισε τελικά να συναντηθεί εκεί με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε επαφή μέχρι τώρα, θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του θα έπρεπε να είναι ο βασιλιάς Σαλμάν.

Την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί «παρία» τον πρίγκιπα διάδοχο λόγω του ρόλου του στη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Τουρκία. Η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου στην υπόθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα για τον πρίγκιπα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν θα αλλάξω άποψη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η δουλειά μου είναι να προωθώ την ειρήνη όταν αυτό είναι εφικτό και αυτό προσπαθώ να κάνω». Επέμεινε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει για μια συνάντηση με τον πρίγκιπα, τονίζοντας ότι «επικεντρώνεται» στην ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή του ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και ο πληθωρισμός. Στο πλαίσιο αυτό ο Μπάιντεν έκρινε «θετική» την απόφαση που έλαβαν χθες η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC+.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φινκ (BlackRock): Θα επιμείνει ο πληθωρισμός για χρόνια - Δεν έχει εργαλεία να τον αντιμετωπίσει η Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider