Συνέχιση μέτρων στήριξης, ενδεχομένως με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αν το επιτρέψει η πορεία των εσόδων, ώθηση στο αναπτυξιακό σκέλος με έμφαση πρώτα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και «διεθνή» στήριξη στην εικόνα της χώρας και στο κλίμα με μοχλό την πιστοποίηση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία είναι το τρίπτυχο των κινήσεων που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να αντισταθμίσει το πλήγμα της ακρίβειας που πιστοποιήθηκε εκ νέου στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και για την μεγάλη άνοδο κατά 15% του ονομαστικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο έναντι ανόδου κατά 7% του πραγματικού.
Τα νέα αρχίζουν μέσα στην εβδομάδα, με κινήσεις στην Αθήνα για την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης, τη σύζευξη των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με τα κίνητρα του Αναπτυξιακού που θα επικεντρώνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στο Λουξεμβούργο την προσεχή Πέμπτη για τη σύνοδο του Eurogroup που θα επικυρώσει την διαδικασία εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Με την πρόοδο της Αθήνας να προαναγγέλλεται και μέσα από συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Καθημερινή.
Τα μέτρα στήριξης
Στο πεδίο των νέων μέτρων στήριξης το πρώτο βήμα είναι η υλοποίηση όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί, με αρχή την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της αποζημίωσης έως 600 ευρώ από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (Power Pass) που επιχειρείται να ανοίξει το αργότερο στις 26/6. Παράλληλα ολοκληρώνονται με «κάθοδο» της Επιτροπής στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις για το νέο σχήμα που θα ισχύσει από τον Ιούλιο, έχοντας πλέον και ένα πράσινο φως από την επικεφαλής της Κομισιόν που εξήγγειλε ολική αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναμένονται και οι δράσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών αλλά και οι παρεμβάσεις για το Δημόσιο. Και παράλληλα ολοκληρώνεται το πακέτο των νέων κέντρων στήριξης που έχει προαναγγελθεί πως θα ακολουθεί το ίδιο «μοτίβο», με πιθανή διεύρυνση των κριτηρίων/κάλυψης στο σκέλος των καυσίμων, οι τιμές των οποίων αυξάνονται συνεχώς.
Η έξοδος
Η καλή συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας για την Ελλάδα, προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο. Η Αθήνα που θα εκπροσωπεί ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας επιθυμεί την ξεκάθαρη λεκτική στήριξη μέσα από τη δήλωση που θα κάνουν οι ΥΠΟΙΚ, και με το βλέμμα στις αγορές. Παράλληλα θα περιμένει τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη σύνοδο του Ιουλίου για της διαμόρφωση των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπό το βάρος και των νέων στοιχείων της ΕΚΤ για χειροτέρευση των συνθηκών ανά την ΕΕ λόγω της ενεργειακής κρίσης και για το περιθώριο ειδικής μεταχείρισης στον υπολογισμό των πλεονασμάτων συγκεκριμένων δαπανών.
Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις
Στο αναπτυξιακό πεδίο, έχει προαναγγελθεί από τον αρμόδιο Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη η κοινή ανακοίνωση με τον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση του τρόπου με τον οποίο θα μπορεί να γίνεται παράλληλη χρήση των κινήτρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού, διευκρινίζοντας πως σε αυτήν την περίπτωση τα ευεργετήματα του Αναπτυξιακού θα επικεντρώνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης προετοιμάζονται οι επόμενες δράσεις επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο βήμα τις ψηφιακές δράσεις αλλά και η αναθεώρηση του ελληνικού Σχεδίου για να κατατεθεί μετά την 1η Ιουλίου στις Βρυξέλλες εντάσσοντας και το REPowerEU των επιπλέον έως 8,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον επιχειρείται η ταχύτερη δυνατή έγκριση των πρώτων επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ με αρχή από το Ανταγωνιστικότητα για να προκηρυχθούν νέες δράσεις.