Αέριο: Στο τέλος του μήνα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Στο τέλος του μήνα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία
Στην περίπτωση που η Έρευνα Αγοράς για το ελληνικό σκέλος του έργου καταδείξει το ενδιαφέρον χρηστών για την αξιοποίηση της υποδομής, θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διενέργεια του Market Test για το ελληνικό σκέλος του αγωγού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα ξεκινήσει από τον ΔΕΣΦΑ στο τέλος του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια της Έρευνας Αγοράς αποτελεί προϋπόθεση που έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του ελληνικού σκέλους. Έτσι, στην περίπτωση που η διαδικασία έχει αίσια έκβαση και με τη δέσμευση δυναμικότητας στον διασυνδετήριο αγωγό καταδειχθεί το ενδιαφέρον εταιρειών για την αξιοποίησή του, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του.

Η υποδομή αναμένεται να κοστίσει 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 51,4 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ στο εγχώριο τμήμα. Ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και να καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο στη Βόρεια Μακεδονία. Το ελληνικό σκέλος θα έχει συνολικό μήκος 57 χιλιόμετρα, καταλήγοντας στην περιοχή των Ευζώνων, από όπου θα ξεκινά το δεύτερο σκέλος του αγωγού, μήκους 68 χιλιομέτρων.

Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για τη μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου.

Αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Για την κατασκευή της υποδομής, έχει υπογραφεί από πέρυσι το καλοκαίρι Διακρατική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, μερικούς μήνες αργότερα, υπογράφηκε η απαραίτητα Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της NER (διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς αερίου της Βόρειας Μακεδονίας). Η Συμφωνία περιλαμβάνει τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν και από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη του διασυνδετήριου αγωγού.

Κατά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε επισημάνει ότι το έργο θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ως ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ελληνικό σύστημα στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έχει αναβαθμισθεί μετά την απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, καθώς ενισχύεται η προοπτική μετατροπή της σε gas hub, για τη διαμετακόμιση καυσίμου σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Επομένως, με το έργο «ανοίγει» ένας ακόμη προορισμός για ποσότητες καυσίμου που θα εισέρχονται στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς. Μία προοπτική που, πέρα από τα προφανή γεωπολιτικά οφέλη, θα συμβάλει στην αύξηση του βαθμού χρήσης των ελληνικών υποδομών αερίου, με στόχο τη μείωση των χρεώσεων του συστήματος μακροπρόθεσμα.

«Πύλη εισόδου» για τη γειτονική χώρα

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το insider.gr, με δεδομένο ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ως στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών, και το φυσικό αέριο αποτελεί «καύσιμο-γέφυρα» για την απανθρακοποίηση τομέων όπως η ηλεκτροπαραγωγή και η θέρμανση, ο αγωγός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο πλάνο της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση. Κι αυτό γιατί θα ενισχύσει τις πηγές τροφοδοσίας με καύσιμο, αίροντας το ρωσικό μονοπώλιο στη χώρα.

«Πύλη εισόδου» για αυτή τη νέα οδό τροφοδοσίας θα αποτελέσει το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ. Επομένως, για παράδειγμα, η χώρα θα μπορεί να διασφαλίζει ποσότητες LNG που θα καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα ή στο υπό ανάπτυξη FSRU Αλεξανδρούπολης, και το οποίο θα διακινείται μέσω του ελληνικού συστήματος μεταφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Power Pass: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση έως 600 ευρώ στο ρεύμα

Lamda – Ελληνικό: Προχωρά η διαδικασία για το νέο retail bond – Επένδυση 250 εκατ. ευρώ για το «Πάρκο»

Φυσικό Αέριο: Μετά από την Gazprom, η Κομισιόν καθησυχάζει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider