Καθησυχαστικά μηνύματα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θέλησε να στείλει η Κομισιόν, μετά από τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία.
Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Reuters πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο του περιορισμού των προμηθειών μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60%, με την Gazprom να «απαντά» έτσι στην καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας μετά από τακτική συντήρηση από τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Siemens.
Έτσι, η ρωσική εταιρεία ενέργειας άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει προχθές, Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν να ενισχύονται 24% ξεπερνώντας τα 140 ευρώ την μεγαβατώρα, η οποία προστίθεται σε άνοδο 46% μέσα στην εβδομάδα.
Οι απειλές των... 400 δισ. ευρώ από τη Μόσχα
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε πως η Ευρώπη θα καταβάλει μεγάλο τίμημα για την απόφαση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα χρειαστεί να πληρώσει 400 δισ. ευρώ για υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπη και με ελλείψεις σε παράγωγα του πετρελαίου.
Ο Νόβακ δεν ανέφερε για το ποια χρονική περίοδο θα αφορούν τα κόστη των 400 δισ. ευρώ, μετέδωσε το Reuters.
Ακόμα, ο ίδιος κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ για «ελλιπή ασφάλεια στον ενεργειακό σχεδιασμό» τους που είναι υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών ενέργειας και την άνοδο του πληθωρισμού στις οικονομίες τους.
Παράλληλα, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε πως η χώρα του θα επιταχύνει τις συζητήσεις με την Κίνα για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην ασιατική χώρα.
Μιλώντας για τις τιμές του πετρελαίου, ο Νόβακ δεν απέκλεισε η τιμή του «μαύρου χρυσού» να διαμορφωθεί έως και τα 150 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022, ή ακόμα υψηλότερα.