Δημοσίευμα για την κατάσταση της Ελλάδας, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων, φιλοξενεί το CNCB, σχολιάζοντας ότι, για ακόμη μια φορά, οι Έλληνες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις οικονομικές τους προοπτικές.
Η επιδείνωση της ψυχολογίας του κοινού έρχεται καθώς η Ελλάδα -όπως και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ- μαστίζεται από την εκτόξευση του κόστους τροφίμων και καυσίμων, μια τάση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής αλλά όχι ασφαλής», λέει ο Μιχάλης Γαλενιάνος, κάτοικος Αθήνας, ερωτηθείς για την προοπτική μιας ύφεσης. «Θεωρώ πως η Αθήνα είναι πιο σταθερή τώρα από ό,τι συνήθιζε να είναι. Ελπίζω ότι αυτές οι σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος για την οικονομία δεν θα επιστρέψουν».
Το CNBC σημειώνει ότι η Ελλάδα, μετά το τέλος της κρίσης, πέρασε από τρία διαδοχικά προγράμματα στήριξης, τα οποία στηρίζονταν σε πολλά έτη μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα οικονομικό φρένο το 2020 και το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα αντιμετωπίζει νέες οικονομικές πιέσεις καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη.
Μια Ελληνίδα από την Αθήνα, λίγο πάνω από 30 ετών, είπε στο CNBC πως έχει γίνει πιο προσεκτική για το πώς δαπανά τα χρήματά της. «Ειδικά στη βενζίνη και το ρεύμα. Ενώ πριν δεν είχα έγνοια εάν ο φούρνος μένει παραπάνω ανοιχτός, τώρα έχω γίνει αυστηρή με τον εαυτό μου», είπε. «Έχουμε περάσει ήδη μια δεκαετία με οικονομική στενότητα και νομίζω ότι θα ήταν αποκαρδιωτικό να ξαναπεράσουμε αυτή τη διαδικασία… Φοβάμαι κυρίως για τον μισθό μου και για το αν θα υπάρξουν ξανά περικοπές. Στο μεταξύ, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν, και έχει γίνει πολύ δύσκολο να συντηρήσω τον εαυτό μου», πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, η τιμή του φυσικού αερίου των αυτοκινήτων και της βενζίνης διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως κατέδειξε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 13 Ιουνίου. Και η κυβέρνηση έχει ορίσει πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τόσο τους καταναλωτές, όσο και τη βιομηχανία να διαχειριστούν τα υψηλά κόστη.
«Ανησυχώ για την ευημερία της οικογένειάς μου, θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα», λέει ο Βασίλης Βασίλειος, ο οποίος αποχώρησε από την Ελλάδα πριν από έναν χρόνο για να εργαστεί στην Ισλανδία.