Σε νέο υψηλό - ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο υψηλό - ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο
Mε τον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μακρόν.

Mε τον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, εντείνοντας τις πιέσεις για τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και την ΕΚΤ να κάνουν περισσότερα για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πιο απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό στο 6,5% τον Ιούνιο, από 5,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, με το μέγεθος να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ, μετά και την εκτίναξη του ισπανικού πληθωρισμού στο 10%, έρχεται να δικαιολογήσει ακόμα περισσότερο το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία τον επόμενο μήνα.

Ενώ ο γερμανικός πληθωρισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο αναμενόταν αυτό το μήνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα εστιάζουν πλέον στο συνολικό ποσοστό για ολόκληρη τη ζώνη των 19 μελών, μέγεθος που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει ρεκόρ στο 8,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Πρόστιμο 25 εκατ. δολ. για λάθος στρατηγική -Αιτία η ελλιπής εκπαίδευση συμβούλων

Xerox: Απεβίωσε ο CEO, John Visentin

gazzetta
gazzetta reader insider insider