Νέα επίπεδα-σοκ αγγίζει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις αυξήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, φέρνοντας «τρόμο» σε κυβερνήσεις, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, οι τιμές του καυσίμου την Πέμπτη επεκτείνουν το ράλι τους πάνω από τα 180 ευρώ την μεγαβατώρα, επίπεδο που συνιστά ρεκόρ τετραμήνου, από τον Μάρτιο. Στον πυρήνα της νέας «εκτόξευσης» των τιμών βρίσκονται οι κλιμακούμενες ανησυχίες ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν θα επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ μετά από το κλείσιμο του αγωγού για συντήρηση μεταξύ 11 και 21 Ιουλίου.
Η κύρια ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης επί του παρόντος λειτουργεί μόλις στο 40% της χωρητικότητάς του, θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «γεμίσει» το 80% των δεξαμενών αποθήκευσης της πριν από τον ερχομό του χειμώνα, όπου η ζήτηση πολλαπλασιάζεται.
Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη διεξάγουν αγώνα δρόμου για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του περιορισμού των προμηθειών, με τη Γερμανία να εγκρίνει νομοθεσία την Πέμπτη η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίσει την λειτουργία σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που δεν κρίνονται ως απαραίτητοι για την εφοδιαστική ασφάλεια της χώρας.
Επιπλέον, η Κομισιόν έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις αργότερα αυτόν τον μήνα σχετικά με πιο λεπτομερή σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίοδο αύξησης της ζήτησης για θέρμανση. Ενδεχόμενη είναι η συμπερίληψη στα σχέδια της Κομισιόν, συστάσεων για καλύτερο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε περίπτωση ενός πιο ψυχρού χειμώνα και περιορισμένων εναλλακτικών πηγών προμήθειας αερίου, σε περίπτωση ιδιαίτερα που και η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα της τροφοδοσίας προς την Ευρώπη.
Ραγδαίες επιπτώσεις και στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα
Όμως η εκτίναξη του φυσικού αερίου δεν αφορά μόνο την χρήση του ως θερμαντικό μέσο, καθώς οι επιπτώσεις και στην αγορά ρεύματος είναι δυσβάσταχτες.
Όπως έχει επισημάνει το insider.gr, η εκτίναξη του κόστους του αερίου έχει «βάλει φωτιά» στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην ελληνική αγορά.
Η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κινείται ανοδικά τον Ιούλιο κατά 40% περίπου έναντι του Ιουνίου, στα 312,99 ευρώ/MWh από 240,49 ευρώ ανά MWh.
Σε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο για το ύψος των χρεώσεων θα αποτελέσει η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ, με δεδομένο ότι εκπροσωπεί περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια μετρητές στη χαμηλή τάση, από τα 6,8 εκατ. ενεργοποιημένα «ρολόγια» στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Η επιχείρηση θα δημοσιοποιήσει τη χρέωσή της για τον Αύγουστο την Κυριακή, 10 Ιουλίου, με πηγές να τοποθετούν την τιμή που θα ανακοινωθεί σίγουρα πάνω από 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα - με σημαντικές πιθανότητες να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 0,5 ευρώ.