Ανεβάζει τον πήχη αναφορικά με την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων ο Γερμανός κρατικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, λέγοντας ότι υποθέτει πως οι διαφορές στις αποδόσεις μεταξύ των κρατών-μελών είναι «θεμελιωδώς δικαιολογημένες» μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να περιορίσει το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και άλλες χρεωμένες χώρες στο νότο της Ευρωζώνης, το οποίο αυξάνεται ταχύτερα από τη Γερμανία διευρύνοντας τα spreads από τότε που η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις έκτακτες αγορές στα πλαίσια του PEPP και ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των επιτοκίων.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κάνουν τώρα μεγαλύτερη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών κινδύνων λόγω της αλλαγής των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε σε εκδήλωση ο Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank και αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Υποθέτω ότι αυτές οι εξελίξεις των τιμών είναι θεμελιωδώς δικαιολογημένες, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο».
Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου καθεστώτος στις 21 Ιουλίου, καθώς και να επιβάλει συγκριμένους όρους όπως το χρέος μιας χώρας να θεωρείται βιώσιμο ή να συμμορφώνεται με τις οικονομικές συστάσεις της ΕΕ και τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Το κύριο επιχείρημά της είναι ότι τέτοια spread δεν δικαιολογούνται πάντα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι δημιουργούν «κατακερματισμό», ή άνισες συνθήκες χρηματοδότησης στις 19 χώρες που αποτελούν την Ευρωζώνη.
Σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου, ο Νάγκελ είχε αντιταχθεί στο να ανακοινώσει η ΕΚΤ σχέδια για επιτάχυνση των εργασιών για το νέο εργαλείο, αν και έκτοτε έχει θέσει τους όρους που θα έκαναν κάτι τέτοιο αποδεκτό και από τον ίδιο.
Photo: @AssociatedPress