Δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για τα spreads με την εφαρμογή του νέου «εργαλείου» για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο.
Η ΕΚΤ συμφώνησε σε έκτακτη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα να δημιουργήσει ένα νέο μέσο για τον περιορισμό των αποκλίσεων στο κόστος δανεισμού, μετά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν από υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, διευρύνοντας τα spreads.
Ο Σεντένο σε δηλώσεις του την Παρασκευή είπε ότι το νέο μέσο θα «καταπολεμήσει τους κινδύνους κατακερματισμού» καθώς η νομισματική πολιτική ομαλοποιείται σταδιακά, αλλά ότι «δεν υπάρχει ενιαία τυπολογία δεικτών για να μετρήσουμε πώς υλοποιείται ο κατακερματισμός».
«Δεν υπάρχει στόχος σχετικά με συγκεκριμένες τιμές στα spreads των αποδόσεων», προσέθεσε.
Ο Σεντένο είπε ότι οι κίνδυνοι κατακερματισμού πρέπει να αντιμετωπιστούν «στη γένεσή τους και όχι στη συνέχεια» και ότι το μέσο «θα αποδείξει σίγουρα την αποφασιστικότητα του ευρωσυστήματος και του συμβουλίου των διοικητών στον περιορισμό αυτών των κινδύνων».
Η διαφορά μεταξύ των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων έφτασε τις 140 μονάδες βάσης πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχει συρρικνωθεί σε περίπου 108 μονάδες βάσης την Παρασκευή.
Τον Ιανουάριο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η απόδοση του δεκαετούς έτους της Πορτογαλίας έφτασε περίπου στο 18% και το spread εκτινάχθηκε σε πάνω από 1.500 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, την πρώτη της αύξηση εδώ και μια δεκαετία, και ξανά τον Σεπτέμβριο, ίσως ακόμη περισσότερο εάν δεν υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει ένα σημαντικό στοιχείο που εισάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «όπου το πληθωριστικό φαινόμενο συνέβη νωρίτερα».
«Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε στα προπανδημικά επίπεδα ζήτησης το καλοκαίρι του 2021, στην Ευρώπη αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», είπε, αναφέροντας «τις μισθολογικές πιέσεις, που δεν γίνονται αισθητές στην Ευρώπη».