Πώς βλέπουν τρεις «ειδικοί» την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας; Ποιους κινδύνους και ποια σημεία-κλειδιά υπογραμμίζουν, τα οποία θα καθορίσουν το οικονομικό μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια; Το Bloomberg δημοσίευσε τρεις εκτενείς σχολιασμούς της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, από μια «αστέρα» της Goldman Sachs, από έναν crypto-επενδυτή, και από έναν δισεκατομμυριούχο.
Abby Joseph Cohen
Η Abby Joseph Cohen, πρώην αναλύτρια της Goldman Sachs και νυν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθώς η ταχύτερη ανάπτυξη της σε σχέση με άλλες χώρες ήταν αυτή που έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία 30 με 40 χρόνια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αναλύτρια, τώρα παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού από κάθε άποψη, ενώ τονίζει πως ένας από τους λόγους πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών έχει να κάνει με τον ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων στα αεροδρόμια, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια κοκ.
Η Cohen επισημαίνει πως δεν γίνεται σωστή δουλειά αναφορικά με τις δεξιότητες της γενιάς που θα έπρεπε να αποτελέσει τους αυριανούς επιστήμονες και το στελεχιακό δυναμικό των επιχειρήσεων ενώ οι ΗΠΑ έχουν χάσει την δυναμική προσέλκυσης «ταλέντων» από το εξωτερικό.
Ως πρόταση η καθηγήτρια προτείνει την επικέντρωση στους κλάδους εκείνους όπου μπορούν να δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας καθώς και στην προστασία των εργαζομένων.
Υπερασπιζόμενη τον κρατικό παρεμβατισμό, η Abby Joseph Cohen είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να ασκεί έλεγχο στην αγορά, ώστε να μην υπάρχει απεριόριστος ανταγωνισμός και απουσία προστασίας για τους καταναλωτές. Φέρνοντας ως παράδειγμα, τα 2 ή 3 χρόνια που ακολούθησαν την εισαγωγή του OSHA (Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας), επεσήμανε πως η παραγωγικότητα αυξήθηκε και τα περιθώρια κέρδους ανέβηκαν.
«Η δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης ευημερίας -χωρίς να μιλάμε για ευημερία στο χρηματιστήριο, μιλάω για την ευημερία των ανθρώπων στη χώρα- είναι πολύ συνδεδεμένη με την υγεία της μεσαίας τάξης και με το αν οι αυξήσεις στους μισθούς για αυτές τις οικογένειες είναι επαρκείς. Αυτό που συνέβη είναι ότι αυτή η άνοδος του πληθωρισμού έριξε το παραπέτασμα. Τώρα βλέπουμε πολύ πιο καθαρά πού είναι αυτά τα προβλήματα και πού είναι τα ζητήματα».
Η καθηγήτρια δήλωσε υπέρμαχος της αύξησης των μισθών, τονίζοντας ωστόσο πως ένα πρόβλημα 40 ετών –η στασιμότητα του εισοδήματος- δεν πρόκειται να διορθωθεί σε λίγους μήνες.
Sam Bankman-Fried
Την ανησυχία του για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας τόνισε ο Sam Bankman-Fried, συνιδρυτής του crypto ανταλλακτηρίου FTX, φοβούμενος την επανάληψη αυτού που συνέβη με τον κορονοϊό αλλά σε μια πολύ χειρότερη εκδοχή του χωρίς ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος για αυτό.
Μιλώντας για την Covid-19, ο Bankman-Fried επεσήμανε πως όχι μόνο είχαμε τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά, εκ των υστέρων, είχαμε μια τεράστια αύξηση της νομισματικής προσφοράς στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό που αναμένονταν ως ένα καταστροφικό χτύπημα στην οικονομία.
Ωστόσο, όπως τονίζει, τελικά ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αποσοβήθηκε: «Μπορείτε να κοιτάξετε τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό. Μπορείτε να εξετάσετε την αύξηση των επιτοκίων, την πτώση της οικονομίας και την πτώση των αγορών - τα οποία, στο τέλος, όλα ανάγονται στην Covid ή στις απαντήσεις μας σε αυτήν για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις».
Για τον Sam Bankman-Fried, το «κλειδί» στις μελλοντικές «πανδημίες» είναι η αντιμετώπιση τους ευθύς εξ αρχής: «Αυτό σημαίνει ότι αντί να διαφωνούμε για τις μάσκες, θα έπρεπε να έχουμε επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να έχουμε καλό αερισμό στο εσωτερικό των κτιρίων, ώστε να υπάρχει μικρότερη εξάπλωση της μαζικής πανδημίας μέσω αυτών. Αυτό θα ήταν μια πολύ πιο υγιής εστίαση για εμάς ως κοινωνία».
Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επόμενων πανδημιών μπορεί να «προλάβει» το κλείσιμο των οικονομιών και την κατασπατάληση τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον crypto-επενδυτή.
Ken Moellis
Με την σειρά του ο δισεκατομμυριούχος Ken Moellis, ιδρυτής και CEO της Moelis & Co, υπογράμμισε ως κίνδυνο της εποχής μας την αποπαγκοσμιοποίηση και την επιστροφή των κρατών στην εσωστρέφεια.
Αναφερόμενος στην Γερμανία, είπε πως μέχρι τώρα η στρατηγική της ήταν να αναθέτει σημαντικές λειτουργίες σε συμμάχους της, χωρίς να δίνει έμφαση στο στρατό της, στην ενεργειακή της επάρκεια κλπ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι τώρα να βρίσκεται εκτεθειμένη.
«Η Γερμανία έχει φτάσει σε μια θέση όπου δεν διαθέτει ενεργειακά αποθέματα. Έκλεισε τα πυρηνικά εργοστάσια της. Είναι ακριβώς στο κέντρο, κοντά στον πόλεμο και τις διακλαδώσεις. Βλέπουμε τα στοιχεία της αποπαγκοσμιοποίησης και το κόστος της για τους απλούς ανθρώπους».
Με τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας να σοβούν αναφορικά με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ασφάλεια, ο Moellis προβλέπει πως οι χώρες θα στραφούν προς την προστασία των δικών τους πολιτών, «αντιστρέφοντας» έτσι την παγκοσμιοποίηση που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες.
«Το τεράστιο μέρος της κοινωνίας προσπαθεί να φτάσει τη μεσαία τάξη. Αν αυξήσουμε δραματικά το ενεργειακό τους κόστος, δεν πρόκειται να το ευχαριστηθούν. Νομίζω ότι η Αραβική Άνοιξη, βασικά, ξεκίνησε από τις τιμές των τροφίμων. Το βασικό τους ένστικτο είναι να τρώνε, να ζεσταίνονται, να ντύνονται και να φροντίζουν την οικογένειά τους», επισημαίνει ο Moellis.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό να οδηγήσει σε επανάσταση πληθυσμούς που δεν έχουν τον έλεγχο της τροφής και της ενέργειάς τους. Ανησυχώ για το τι μπορεί να συμβεί σε χώρες εάν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φτάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι και εάν διακοπεί η προσφορά τροφίμων. Θα μπορούσαμε να έχουμε προεκτάσεις που δεν έχουμε δει».