ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών - «Όχι» στην αφαίρεση επιδοτήσεων & εκπτώσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών - «Όχι» στην αφαίρεση επιδοτήσεων & εκπτώσεων
Σύμφωνα με σχετική έκθεση που εκπόνησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη θα πρέπει να υπολογιστούν από τον Ιούλιο, και όχι από τον Οκτώβριο όπως έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ τα 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με συντελεστή 90%.

Στα 1,703 δισ. ευρώ προσδιορίζει μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ τα «ουρανοκετέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών έως τον Μάρτιο του 2022, έναντι των 927 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Συγκριτικά με το πόρισμα της ΡΑΕ, βασική διαφορά της έκθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι προσδιορίζει τα «υπερέσοδα» από τον Ιούλιο του 2021, και όχι από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όπως έκανε η Ρυθμιστική Αρχή. Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ήδη από τα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού οι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν υπερκέρδη, καθώς από τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να παρατηρείται αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, προεξοφλώντας (και αξιοποιώντας οι παραγωγοί προς όφελός τους) την επερχόμενη αύξηση του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Έτσι, οι υπολογισμοί της έκθεσης έχουν γίνει για 9 μήνες (το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021 – Μάρτιος 2022), ενώ της ΡΑΕ για ένα 6μηνο (την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022). Μάλιστα, στα 1,703 δισ. ευρώ δεν λαμβάνεται υπόψη το υπερκέρδος των ~110 εκατ. € που εκτιμάται ότι προκύπτει από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά το επίμαχο διάστημα.

«Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό (110 εκατ. €) αφορά κατά κύριο λόγο τη δραστηριότητα της προμήθειας που είναι ζημιογόνος το διάστημα αυτό (άλλως, τα υπερκέρδη θα υπερέβαιναν τα 1,800 δισ. ευρώ)», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το παραπάνω ποσό των 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθεί προκειμένου να επιστρέψει σε ποσοστό τουλάχιστον 90% στους καταναλωτές. Βασίζεται σε εκτίμηση του πλήρους κόστους παραγωγής των μονάδων, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού κόστους και ενός εύλογου συνολικού περιθωρίου κέρδους χονδρεμπορικής 5% (3% για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και 2% για την προμήθεια φυσικού αερίου και 5% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες) και όχι σε σύγκριση μεταξύ διαφορετικών περιόδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία μονάδων όσο και σε σχέση με τη ζήτηση, την αγορά καυσίμων και δικαιωμάτων εκπομπών.

Σημαντικό είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα προς ανάκτηση ποσά οι άμεσες και έμμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων ενεργειακών Ομίλων, όπως πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση.

«Βάσει των κανόνων της διακριτής λειτουργίας των αγορών, η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής δεν αιτιολογείται. Πρώτον γιατί αυτό αποτελεί σταυροειδή επιδότηση (και παραβίαση βασικών κανόνων του ανταγωνισμού), αφού αυτές αποτελούν εμπορική πολιτική της προμήθειας και κυρίως γιατί με τον τρόπο αυτό στραγγαλίζονται οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές που στο σύνολό τους έχουν ζημίες στην περίοδο εξέτασης, και δεύτερον, γιατί οι εκπτώσεις αυτές δεν είναι στο σύνολό τους πραγματικές, αφού σε κάθε λογαριασμό, μετά την υποτιθέμενη ‘έκπτωση΄, προστίθεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία, βάσει των συντελεστών που έχουν επιλέξει οι πάροχοι, μεταφέρει προσαυξημένο το πρόσθετο κόστος χονδρεμπορικής και άρα υπερακοντίζει/εξουδετερώνει τις όποιες πενιχρές ‘εκπτώσεις’ επικαλούνται οι πάροχοι», υπογραμμίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τόλμησε η ΕΚΤ: Στο +0,5% η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια

Nord Stream: Ξεκίνησε η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση προθεσμίας υποβολής έως τις 30 Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider