Oριακή πτώση σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ για τον Απρίλιο του 2022, σε συνέχεια της προηγούμενης αύξησης, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της συνολικής περιόδου διερεύνησης, που είχε σημειωθεί κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο αναφοράς.
Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ και δεν μοιάζει να σηματοδοτεί μια αντιστροφή της συνολικά ευνοϊκής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα.
Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι δεν αντιβαίνει γενικά στη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων εκ μέρους των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα και ότι εξακολουθεί να παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για τη διατήρηση ενός συνολικά ευνοϊκού οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά
Όσον αφορά τον έτερο δείκτη του ΚΕΠΕ, τον δείκτη «φόβου», τον Ιούλιο του 2022 έφτασε το 28,19% στις 29/7/2022 από 25,27% στις 30/6/2022.
Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε τον Ιούλιο του 2022 φτάνοντας το 26,93% από 30,46% τον Ιούνιο του 2022. Επιπλέον, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,62%.
Υπενθυμίζεται, πως ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.