ΗΠΑ: Σε χαμηλό από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - «Έπεσε» η παραγωγικότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - «Έπεσε» η παραγωγικότητα
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 232.000, από 237.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο ανήλθαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ένας βασικός δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την ανεργία.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 232.000, σε χαμηλό εννέα εβδομάδων, κάτι που δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι η επιβράδυνση της οικονομίας προκαλεί εκτεταμένες απολύσεις.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 το επταήμερο που έληξε στις 27 Αυγούστου από τις αναθεωρημένες 237.000 (αρχικά 242.000) την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας έπεσαν σε 166.000 στα τέλη Μαρτίου -το δεύτερο μικρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί- πριν ανέβουν υψηλότερα το καλοκαίρι. Πρόσφατα ξεπέρασαν στις 261.000 προτού πέσουν ξανά χαμηλότερα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 245.000 συνολικά.

Σε πτώση η παραγωγικότητα της εργασίας

Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο αναθεωρημένο 4,1% το β’ τρίμηνο, λιγότερο από την αρχική εκτίμηση για πτώση 4,6%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% το β’ τρίμηνο, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά ένα αναθεωρημένο 10,2% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, κάτω από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 10,8%.

Η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 7,4% το α’ τρίμηνο.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε απότομα τα τρίμηνα που ακολούθησαν αμέσως μετά την πανδημία, αλλά έχει «γυρίσει» αρνητικά τους τελευταίους μήνες.

Η χαμηλότερη παραγωγικότητα μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό επειδή οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν το κόστος όταν οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider