Νέα συρρίκνωση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Χαμηλό 18 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα συρρίκνωση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Χαμηλό 18 μηνών
Βασικός παράγοντας για την «βουτιά» της επιχειρηματικότητας είναι η ανησυχία των πολιτών για νέα σημαντική επιδείνωση του κόστους ζωής, με τους ίδιους να περιορίζουν σημαντικά τις αγορές τους.

Συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, υποχωρώντας σε χαμηλό 18 μηνών, εξαιτίας και της περιορισμένης πλέον καταναλωτικής ζήτησης.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, μειώθηκε στις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, επίπεδο που συνιστά χαμηλό 18 μηνών, ενώ τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει στις 49,9 μονάδες.

«Ένας δεύτερος μήνας επιδείνωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ, αυξάνει την πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, προσθέτοντας πως: «Τον Αύγουστο η παραγωγή μειώθηκε με ραγδαίο ρυθμό, με τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές».

Παράλληλα, ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στις 46,9 μονάδες από τις 47,6 του προηγούμενου μήνα, στο χαμηλότερο δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ και ο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,8 από 51,2 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider