Αύξηση - μαμούθ στους λογαριασμούς ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2023, προβλέπει η Goldman Sachs.
Μάλιστα, οι «τσουχτεροί» λογαριασμοί ρεύματος, όταν φτάσουν στο απόγειό τους είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, σύμφωνα με τους αναλυτές Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970» προειδοποιούν οι ειδικοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επενδυτές, που παραμένουν πολύ απαισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα επιχειρήσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως διαπιστώνει η Goldman Sachs.
Ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται - όπως η θέσπιση ανώτατων ορίων στις τιμές- θα μπορούσαν να αμβλύνουν την εκτόξευση των τιμών των μετοχών, εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, ενώ θα περιόριζαν τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και θα εκτόνωναν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα, όπως το πλαφόν στις ανώτατες τιμές του φυσικού αερίου με Βερολίνο και Παρίσι να τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των ενεργειακών κερδών.
Η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη Γηραιά Ήπειρο περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές μια μικρή ανακούφιση, με τις κυβερνήσεις να μη χρειαστεί να υιοθετήσουν απαραίτητα τη γαλλογερμανική ιδέα.