«Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»: Τι προβλέπεται για το project των 63 εκατ. ευρώ με τη «σφραγίδα» RRF – PPF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»: Τι προβλέπεται για το project των 63 εκατ. ευρώ με τη «σφραγίδα» RRF – PPF
Δημοσιεύτηκαν οι σχετικές προσκλήσεις από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης σο και από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης με αντικείμενο τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων. Τι περιλαμβάνει. Επιλεξιμότητα, προϋπολογισμός, χρηματοδότηση, κριτήρια.

Δημοσιεύτηκαν οι σχετικές προσκλήσεις τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ (την ωρίμαση και προώθηση της δράσης έχει αναλάβει η μονάδα PPF), που αναμένονταν από την αγορά και πιθανούς ενδιαφερόμενους, οι οποίες αφορούν στην υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης με αντικείμενο τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων.

Πρόκειται για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς δικαιούχους για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ», που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής ορίζεται η 24η Οκτωβρίου 2022, ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 27η Δεκεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ, έχει δύο βασικά σκέλη - τμήματα.

Ειδικότερα:

Με το Τμήμα Ι της Δράσης παρέχεται χρηματοδότηση για: α) τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων (πάρκα νέας γενιάς), β) την επέκταση ή συμπλήρωση των υποδομών, την επέκταση του πάρκου, τον εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων, προκειμένου αυτά να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επιτάσσει η προσαρμογή στη στρατηγική της «Βιομηχανίας 4.0» - “Industry 4.0” με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητάς τους για τη μετάβαση σε υποδομές δικτύου 5G και υπερυψηλού εύρους ζώνης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρεμβάσεων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και υποδομών κυκλικής οικονομίας, και γ) τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.

Με το Τμήμα ΙΙ της Δράσης παρέχεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των αναγκών των υφιστάμενων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) της εγχώριας αγοράς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής και την προώθηση της εξοικονόμησης, αποθήκευσης και διανομής της ενέργειας και των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι, η κατασκευή των υποσταθμών θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων όσο και τρίτων χρηστών του δικτύου.

Τα επενδυτικά σχέδια της Δράσης αναμένεται να συμβάλουν σε τοπικό επίπεδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού περιβάλλοντος καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης με ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Ειδικότερα, επιδιώκεται η δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων σε αυτά τα πάρκα επιχειρήσεων.

Προϋπολογισμός της Δράσης

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης είναι 62.998.348,36 ευρώ και θα καταβληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) με τη μορφή επιχορήγησης. Καθόσον αφορά επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για το Τμήμα Ι της παρούσας Δράσης θα πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον ισόποση συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα. Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης κατανέμεται κατά Τμήμα ως ακολούθως:

  • Τμήμα Ι: Ποσό 37.998.348,36 ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς, την επέκταση, εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση των υφισταμένων και τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.
  • Τμήμα ΙΙ: Ποσό 25.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων της εγχώριας αγοράς όσο και τρίτων χρηστών του δικτύου, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Χρονοδιάγραμμα της Δράσης

Η Δράση θα εκκινήσει με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης, ενώ η ολοκλήρωσή της δεν δύναται να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου του 2025, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα της από 13 Ιουλίου 2021 Εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της αξιολόγησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Ως προς τις προτάσεις του Τμήματος Ι, το συνολικό ποσό κάθε ΕΣ θα κυμαίνεται από 300.000 € έως 20.000.000 €. Επενδυτικά Σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο ή μεγαλύτερο των ως άνω ορίων δεν κρίνονται επιλέξιμα. Αντίστοιχα, η τελική πιστοποίηση δαπανών θα πρέπει να είναι εντός των ως άνω ορίων, σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα απεντάσσεται. Το χρηματοδοτικό σχήμα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε έργα του Τμήματος Ι για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών τους στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης και του Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης είναι έως 50% Δημόσια Επιχορήγηση και κατ’ ελάχιστον 50% Ιδιωτική Συμμετοχή.

Τα νέα βιομηχανικά πάρκα με τον τρόπο αυτό θα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας Industry 4.0. Ειδικότερα, η Δράση επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε:

  1. Υποδομές για τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της γης) με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για την κατασκευή νέων κτιρίων και έργα ενεργειακής απόδοσης και επίδειξης σε μεγάλες επιχειρήσεις και υποστηρικτικά μέτρα,
  2. Υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία έξυπνων βιομηχανικών περιοχών,
  3. Ηλιακή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές,
  4. Έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5),
  5. Συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης,
  6. Ηλεκτροκίνηση (ανάπτυξη δικτύων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα ή σημεία ανεφοδιασμού βιομεθανίου για τον τομέα μεταφορών),
  7. Έργα για την αποκατάσταση βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών.

Στις προσκλήσεις γίνεται αναφορά για πλήθος θεμάτων, όπως του δικαιούχους και τις προϋποθέσεις ώστε να συμμετέχουν στη δράση, τα επιλέξιμα επιχειρηματικά πάρκα (στο πλαίσιο υλοποίησης της παρούσας Δράσης, επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας είναι οι εργασίες ανάπτυξης υποδομών και διαρρύθμισης Επιχειρηματικών Πάρκων που λαμβάνουν χώρα στους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων), τις κρατικές ενισχύσεις, τις επιλέξιμες δαπάνες κ.α.

Επιλέξιμες Δαπάνες

ΤΜΗΜΑ Ι - Για το Τμήμα Ι της Δράσης, ως επιλέξιμες δαπάνες δύνανται να οριστούν οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

1. Εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών,

2. Κατασκευή έργων υποδομής,

3. Κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,

4. Ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων,

5. Εξοπλισμός ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών και χρήση σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής (μη συμπεριλαμβανομένων δαπανών που αφορούν σε ενισχύσεις για σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα ή σε ενισχύσεις για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G),

6. Δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά,

7. Δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά,

8. Δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων, 9. Δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

ΤΜΗΜΑ ΙΙ - Για το Τμήμα ΙΙ της Δράσης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται αυτές που προορίζονται αποκλειστικά για την κατασκευή του υποσταθμού και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών: 1. Εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών, 2. Κατασκευή κτιριακών έργων και έργων υποδομής, 3. Ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτούνται για τη λειτουργία του υποσταθμο,ύ 4. Εξοπλισμός ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών του υποσταθμού, 5. Δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων, εφόσον η απόκτηση της γης είναι αναγκαία για την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης υποδομής του φυσικού αντικειμένου του Τμήματος ΙΙ, 6. Δαπάνες για την επίβλεψη και διοίκηση του έργου

Αξιολόγηση επιλεξιμότητας ΕΣ και καθορισμός επιλέξιμων δαπανών

Για το Τμήμα Ι εξετάζεται η επιλεξιμότητα της πρότασης δηλαδή εάν η υποβληθείσα πρόταση είναι σύμφωνη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ενώ η αξιολόγηση συνεχίζεται μόνο για τις προτάσεις που θα κριθούν ως επιλέξιμες. Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά περιγράφονται στον Οδηγό Εφαρμογής της Δράσης, κατά τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των προτάσεων του Τμήματος Ι εξετάζεται η σωρευτική τήρηση των ακόλουθων:

  • Έλεγχος επιλεξιμότητας Δικαιούχου / προτάσεων
  • Καθορισμός επιλέξιμων δαπανών
  • Έλεγχος δυνατότητας καταβολής της Ιδίας Συμμετοχής
  • Έλεγχος συμβατότητας με το πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων και τήρηση των προβλεπόμενων ανώτατων ορίων

Έλεγχος της ρεαλιστικότητας της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και του υπολογισμού του ελλείματος χρηματοδότησης / χρηματοδοτικού κενού.

Για το Τμήμα εξετάζεται η επιλεξιμότητα της πρότασης δηλαδή εάν η υποβληθείσα πρόταση είναι σύμφωνη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ενώ η αξιολόγηση συνεχίζεται μόνο για τις προτάσεις που θα κριθούν ως επιλέξιμες. Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά περιγράφονται στον Οδηγό Εφαρμογής της Δράσης, κατά τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των προτάσεων του Τμήματος ΙΙ εξετάζεται η σωρευτική τήρηση των ακόλουθων:

  • Έλεγχος επιλεξιμότητας Δικαιούχου / έλεγχος επιλεξιμότητας προτάσεων
  • Καθορισμός επιλέξιμων δαπανών.

Καθορισμός ποσού επιχορήγησης

Στο τρίτο στάδιο της αξιολόγησης, μετά το πέρας του ελέγχου επιλεξιμότητας της πρότασης και του καθορισμού των επιλέξιμων δαπανών, εξετάζονται από τον αξιολογητή κατά σειρά το αιτούμενο ποσό της επιχορήγησης και η βαθμολόγηση της πρότασης. Το στάδιο Γ’ της αξιολόγησης διαφοροποιείται κατά περίπτωση (Τμήμα Ι και ΙΙ) και ειδικότερα περιγράφεται ακολούθως:

ΤΜΗΜΑ Ι: Το ποσό επιχορήγησης θα καθοριστεί με βάση τα οριζόμενα στην Ενότητα 8.1 «ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» του Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών όπως αυτές προέκυψαν από την ανωτέρω διαδικασία. Το ποσό επιχορήγησης δεν δύναται να ξεπερνά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του ύψους του ΕΣ, ενώ ελέγχεται ταυτοχρόνως ότι το ποσό δεν υπερβαίνει το χρηματοδοτικό έλλειμα ή το μέγιστο ύψος έντασης ενίσχυσης, καθώς επίσης και το ανώτατο όριο ποσού χρηματοδότησης (όριο κοινοποίησης) ή του κανονισμού de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).

ΤΜΗΜΑ ΙΙ: Το ποσό επιχορήγησης θα καθοριστεί με βάση τα οριζόμενα στην Ενότητα 8.1 «ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» του Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών, όπως αυτές προέκυψαν από την ανωτέρω διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider