Την ευκαιρία να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών για την ολοκλήρωση της υδροηλεκτρικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος βρέθηκε για αυτό τον λόγο στην περιοχή. Καθώς οι εργασίες συνεχίζονται το τελευταίο διάστημα με αμείωτο ρυθμό, σηματοδοτώντας το «ξεπάγωμα» του έργου, είναι πολύ πιθανό κατά την επίσκεψή του ο υπουργός να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα, στον οποίο θα μπορούσε το υδροηλεκτρικό να τεθεί σε λειτουργία.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το έργο είναι έτοιμο κατά 90% εδώ και μία 20ετία περίπου, καθώς ήδη από το 2001 έχει εγκατασταθεί όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Έτσι, οι εργασίες που απομένουν αφορούν κυρίως στο κλείσιμο του φράγματος και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα.
Παράλληλα, η επιχείρηση προχωρά τις εργασίες που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του εδάφους στο τμήμα του οικισμού που δεν θα καταβυθισθεί, όπως και στη συντήρηση του εξοπλισμού του σταθμού, η οποία είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι έχει παραμείνει αναξιοποίητος για χρόνια. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, τότε θα μπορεί να κλείσει το φράγμα, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Προσπάθεια για λειτουργία εντός 2025
Στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι βάσει της έως σήμερα εξέλιξης των ενεργειών για την επικαιροποίηση της Άδειας Εγκατάστασης του Έργου και για την ολοκλήρωση των ενεργειών από τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς και Αρχές, σχετικά με την εκπλήρωση από τη ΔΕΗ των όρων της ΑΕΠΟ, που αποτελούν προϋπόθεση για την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026.
«Συνεχίζεται όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη ΔΕΗ ώστε, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους Φορείς και Αρχές, η έμφραξη να καταστεί εφικτή εντός του 2024, με λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2025», προσθέτει η επιχείρηση.
Όπως επισημαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα, η συνολική δαπάνη για το έργο στις 30 Ιουνίου 2022 (μετά από απομειώσεις ύψους 8 εκατ.) ανέρχεται σε 282,0 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 81,4 εκατ. περίπου, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού.
Συγκράτηση των τιμών ρεύματος
Η μονάδα έχει ισχύ 160 Μεγαβάτ (MW), παράγοντας σε ετήσια βάση 380-390 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο, ενισχύοντας την ασφάλεια τροφοδοσίας των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, καθώς οι ΑΠΕ έχουν πλέον εξελιχθεί στην πιο οικονομική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση του μεριδίου τους στο ενεργειακό μίγμα θα συμβάλει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, για την έγκριση της ΑΕΠΟ, το έργο θα συμβάλει στην προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς έχει δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων από 250 εκατ. κυβικών μέτρου νερού.
Νέα ΑΕΠΟ
Ο δρόμος για την πραγματοποίηση των συνοδών αυτών έργων άνοιξε με την έγκριση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Με τη νέα ΑΕΠΟ επιβεβαιώνεται η συμφωνία της μονάδας με το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, καθώς γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα υδατικά διαμερίσματα που επηρεάζονται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν εξετασθεί και παραμένουν σε ισχύ, συμβαδίζοντας με τους κανόνες εξαίρεσης της Οδηγίας 2000/60. Επομένως, έχει αρθεί η αιτία που οδήγησε το ΣτΕ να ακυρώσει τους προγενέστερους περιβαλλοντικούς όρους, που είχαν εκδοθεί για το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ματαίωση της ολοκλήρωσης του υδροηλεκτρικού επί δύο σχεδόν δεκαετίες «μεταφράζεται» και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τη ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι, για κάθε χρόνο που το έργο δεν λειτούργησε, και επομένως δεν παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η απώλεια εσόδων για την επιχείρηση άγγιζε τα 25-30 εκατ. ευρώ.