Θα βγει «ο κόσμος στους δρόμους» παγκοσμίως, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.
«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί μια έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας για εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση είναι ταλαιπωρία - για τους φτωχούς, τραγωδία. Έτσι, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν υποστηρίζουμε μια δυναμική επίθεση στον πληθωρισμό», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν «καμία επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, συμπλήρωσε.
«Η δημοσιονομική πολιτική, αν βοηθήσει γενναιόδωρα τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα ήταν ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, γιατί αν αυξήσεις τη ζήτηση και αυτό ωθήσει τις τιμές ξανά προς τα πάνω, μετά θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση», προειδοποίησε.
Γεγονότα που οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών, όπως η μετάλλαξη Όμικρον και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «μετατρέπουν τον πληθωρισμό σήμερα στον μεγαλύτερο εχθρό μας», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Αυτή η χρονιά είναι δύσκολη, η επόμενη χρονιά πιο σκληρή. Γιατί; Εξαιτίας του ενός σοκ μετά το άλλο. Σε μόλις τρία χρόνια: πανδημία (δεν έχει ακόμη τελειώσει), πόλεμος, εισβολή της Ρωσίας που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω και μετά το αποτέλεσμα είναι μια κρίση κόστους ζωής», εξήγησε.
Όταν ρωτήθηκε για την αύξηση της υποστήριξης σε ακροδεξιούς υποψηφίους όπως σε Ιταλία και Σουηδία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν εκπλήσσεται που βλέπει ανθρώπους να θυμώνουν. Έχουν κλείσει στα σπίτια τους για μήνες και μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκκλησή μου προς τους υπεύθυνους ‘λαμβάνεται υπόψη’.
Θα υπάρξει «κόσμος στο δρόμο», είπε. «Αν δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το αίσθημα της επιβίωσης και το αίσθημα αλληλεγγύης, αυτό θα συμβεί».