Εκτενές πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας και παροχής επενδυτικών κινήτρων ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτενγκ, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μία ώθηση στην οικονομία της χώρας εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας. Το εκτιμώμενο κόστος με βάση ξεχωριστή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου ανέρχεται σε 161 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.
Ο Κβάρτενγκ μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί «νέα προσέγγιση σε μία νέα εποχή με την ανάπτυξη στο επίκεντρο» της και πως στοχεύει σε μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%.
Συνέχισε λέγοντας πως «πιστεύουμε πως η υψηλή φορολογία μειώνει τα κίνητρα για εργασία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα»
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται:
- Ακύρωση της σχεδιαζόμενης αύξησης στη φορολόγηση των εταιρειών στο 25%, διατηρώντας τον φόρο στο 19%, που είναι ο χαμηλότερος ανάμεσα σε όλες τις χώρες του G-20
- Αναίρεση της πρόσφατης αύξησης 1,25% στη συνεισφορά στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας
- Μείωση του φόρου εισοδήματος από 20 μονάδες στις 19 μονάδες και αναίρεση του επιπρόσθετου φόρου εισοδήματος σε νοικοκυριά με εισόδημα άνω των £150.000.
- Σημαντικές μειώσεις στη φορολογία κατά την απόκτηση ακινήτων
- Τη δημιουργία «επενδυτικών ζωνών» σε όλη τη χώρα, όπου οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν τη δυνατότητα για φορολογικές εκπτώσεις, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας και των ελεγκτικών εμποδίων
- Σχέδιο αναίρεσης του σχεδίου για φορολόγηση των αγορών των τουριστών
- Αναίρεση της αύξησης στο φόρο για αλκοολούχα ποτά
- Αναίρεση στο πλαφόν των μπόνους των τραπεζικών στελεχών
Παρά τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, το πακέτο δεν περιγράφεται από την κυβέρνηση ως επίσημος προϋπολογισμός, καθώς δεν συνοδεύεται από τις οικονομικές προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Αναφερόμενους στους επικριτές της κυβέρνησης για την χρονική συγκυρία των μεταρρυθμίσεων, που έπονται των «πακέτων» στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, ο Κβάρτενγκ τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο χαμηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ του G7. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνο σχέδιο για τη μείωση του χρέους. Επισήμανε πως το πλαφόν στις ενεργειακές τιμές αναμένεται να περιορίσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε μείωση του βιοτικού κόστους.
Τέλος ανακοίνωσε σχέδιο από κοινού με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) για την χρηματοδότηση της ενεργειακής αγοράς, βάσει του οποίου θα προσφέρεται 100% εγγύηση στις εμπορικές τράπεζες που προσφέρουν έκτακτη ρευστότητα σε ενεργειακούς traders.
«Βουτιά» για τη στερλίνα
Την ίδια στιγμή, η βρετανική λίρα υποχώρησε 1,95% έναντι του δολαρίου, μετά και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την τόνωση της ανάκαμψης.
Η στερλίνα έπεσε στα 1,1032 δολ. λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των μεταρρυθμίσεων στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η στερλίνα φέτος κατρακυλά έναντι του δολαρίου, ενώ τον Σεπτέμβριο έχει φτάσει σε χαμηλό από το 1985.