Σίμκους (ΕΚΤ): Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μετριάσει τον πληθωρισμό - Αύξηση των επιτοκίων «τουλάχιστον» 0,50% τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σίμκους (ΕΚΤ): Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μετριάσει τον πληθωρισμό - Αύξηση των επιτοκίων «τουλάχιστον» 0,50% τον Οκτώβριο
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας ανέφερε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά «τουλάχιστον» 0,50% τον Οκτώβριο.

Υπέρ της συνέχισης της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Λιθουανός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ τόνισε πως «οι τάσεις του πληθωρισμού ενισχύονται. Υπάρχουν λίγες επιλογές στο τραπέζι» ανέφερε για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, με την αύξηση του 0,50% να είναι η χαμηλότερη από αυτές, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο την αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%., στη μεγαλύτερη αύξηση της ευρωτράπεζας στα χρονικά, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνης, που «έτρεξε» με ρυθμό 9,1% για τον Αύγουστο.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να αναμένονται για ένα ακόμα ιστορικό υψηλό και την ώρα που ο στόχος της ΕΚΤ είναι να περιορίσει το πληθωρισμό στο 2%.

Μεγάλη μερίδα των αναλυτών τονίζει πως με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μεγαλώνει ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρωζώνη, σενάριο για το οποίο προειδοποίησαν τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Από την πλευρά του, ο Σίμκους δήλωσε πως μια συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα περιόριζε τον πληθωρισμό. «Αυτό δεν σημαίνει πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να λάβει αποφάσεις».

Αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσαν να σημαίνουν την περικοπή των τρισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει η ΕΚΤ μέσω στις πρόσφατες κρίσεις (π.χ.,της πανδημίας του κορονοϊού), μια διαδικασία που είναι γνωστή ως νομισματική σύσφιξη (QT).

Ο Σίμκους δήλωσε πως «δεν πρέπει να σπαταλούμε χρόνο σε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και σχεδιασμό του QT. Είναι ένα σημαντικό βήμα, εργαλείο κανονικοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider