Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να βάλει στον «πάγο» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να βάλει στον «πάγο» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Σενάρια για αναβολή της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται πως επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παγώσουν τα σχέδια για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με το Βloomberg.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας και για να ληφθεί απόφαση πρέπει να υπάρξει πλήρης ομοφωνία στους κόλπους της ΕΕ.

Παράλληλα, τα 27 κράτη μέλη ήταν πιο κοντά στο να υποστηρίξουν μια πρόταση για περιορισμό της εξαγωγής προς τη Ρωσία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα κατά της Ουκρανίας, κάτι που οι «27» εκτιμούν πως είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πληγεί ο στρατός της Μόσχας, εν μέσω και της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Άλλωστε, δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός πως η υιοθέτηση ενός ανώτατου ορίου θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στον βωμό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πάντως, παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα πλαφόν ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον ευρύτερο συνασπισμό χωρών, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργούσε θετικά καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τη Μόσχα και οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Φυσικό αέριο: Πλαφόν ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Άλλωστε, επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου, τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α. Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο έχουν καταρτίσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σχήματα με τα οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πλαφόν στο αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουγγαρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει ο Όρμπαν

Ρωσία: Στρατεύσιμος αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία

Η Ρωσία παραδέχεται «λάθη» στη στρατολόγηση - Δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο των συνόρων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider