Politico: «Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: «Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η φερόμενη απόφαση έρχεται προς απογοήτευση των χωρών που τάχθηκαν υπέρ του πλαφόν μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico, αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ενώ ήρθε σε διαφωνία και με Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Την είδηση μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε.

Τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Politico διπλωμάτες, σχολίασαν πως το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς. Tαυτόχρονα, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση - έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, όπως προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά τους, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Πάντως, είτε πρόκειται για πλαφόν είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές αερίου μεταξύ τους και δεν αποκλείεται κάποιες να αδικηθούν.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν ανακοίνωσε το νέο και όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που αποτελείται από τρία μέρη με το τελευταίο να εστιάζει στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν στην τιμή που συμφώνησε η G7.

«Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, θα θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε από τις 5 Δεκεμβρίου τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικές πετρελαϊκές προμήθειες, αλλά σε χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, η G7 συμφώνησε κατ’ αρχήν να θεσπίσει ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, καθορίζουμε τη νομική βάση γι’ αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου» τόνισε.

ΕΕ: Πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν Ελλάδα και 14 ακόμα κράτη μέλη

Μόλις χτες έγινε γνωστό πως 15 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο» αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής: «Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Οι ακριβές τιμές ήρθαν για να μείνουν

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε ήδη το insider.gr και να σχηματιστεί μία ασπίδα προστασίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, γίνεται σαφές όλο και πιο πολύ σε ευρωπαϊκούς κύκλους ότι τα προ κρίσης επίπεδα τιμών φυσικού αερίου είναι παρελθόν. Οι ακριβές τιμές ήρθαν για να μείνουν. Και προς το σκοπό αυτό επιχειρείται να σχεδιαστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα, ενσωματώνοντας το REPowerEU, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία επίσης προς το παρόν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα εξελιχθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Τα δίκτυα φυσικού αερίου στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο κι όχι γκρίζο -Όποιος τα παραβιάζει, τιμωρείται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider