Η γεωργική παραγωγή της Ε.Ε. εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του αδικαιολόγητου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση του κόστους των εισροών και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε ολόκληρη την Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της γεωργίας.
Εκτός από τη γεωπολιτική αστάθεια, στην Ε.Ε. καταγράφηκε φέτος ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία, το οποίο επηρέασε σημαντικά τις θερινές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, οι σπόροι σόγιας και ο ηλίανθος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν δύσκολες και για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα που υπέφεραν από τη ζέστη και την έλλειψη ζωοτροφών.
Παρά τις προφανείς δύσκολες συνθήκες, ο γεωργικός τομέας της Ε.Ε. παραμένει σταθερός. Η διαθεσιμότητα τροφίμων στην Ε.Ε. δεν διατρέχει κίνδυνο. Η συνολική παραγωγή σιτηρών της Ε.Ε. πλέον προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 270,9 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7,8% σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε 55,5 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 23,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της θερινής ξηρασίας.
Η παραγωγή μαλακού σίτου θα μειωθεί μόνο κατά 2,4% με προβλεπόμενη παραγωγή 127 εκατ. τόνων. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ε.Ε. αναμένεται να ανέλθουν σε 51 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20,9 % πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Το εμπόριο σιτηρών συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ αναμένεται να ανέλθουν σε 36 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση.
Η Ε.Ε θα συνεχίσει να συμβάλλει με τον τρόπο της στην ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Δείτε πάνω αριστερά την πλήρη έκθεση