Να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες για την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων επιδιώκει η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν θεωρείται εύκολο, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η μορφή του νέου φορέα.
Αν και το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων για την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτική και έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διεξάγει με συγκεκριμένη εντολή τις συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα για το θέμα, ωστόσο ακόμη πολλά ζητήματα είναι ρευστά.
Το μόνον γνωστό είναι πως το Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται πως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της ίδρυσης του γνωστού και ως « Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ», το οποίο αναμένεται να επανεξετασθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Δεκεμβρίου.
Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς καταρτίζουν την παρούσα περίοδο οι σύμβουλοι του κ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ, οι οποίοι έχουν κάνει για τα σχετικά ζητήματα και διερευνητικές συζητήσεις με κλιμάκια των θεσμών.
ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ανέμεναν αρχικά τη «μεγέθυνση» του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο η ελληνική πρόταση που τους παρουσιάσθηκε αφορούσε έναν νέο φορέα που θα ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και θα λειτουργεί όπως τα αντίστοιχα wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης.
Η εν λόγω πρόταση που εν πολλοίς αντιγράφει ήδη επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών και ταμείων διαχείρισης του εξωτερικού, προβλέπει πως στο «υπερ- Ταμείο» θα δοθεί προς διαχείριση κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του Δημοσίου. Έτσι, θα περάσουν σε αυτό μόνον οι μετοχές των εταιρειών, αλλά όχι και το μάνατζμεντ, ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει στην διαχείριση των ακινήτων.
Οι τραπεζικές μετοχές που σήμερα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μεταβιβασθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η ενοποίηση του ΤΧΣ με αυτό.
Πάντως οι θεσμοί θεωρούν πως η διαδικασία σύστασης και ενεργοποίησης του νέου Ταμείου θα απαιτήσει χρόνο και πως ενδιάμεσα το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις του 2015, αλλά και του πρώτου εξαμήνου του 2016.