Βιλερουά (ΕΚΤ): Πώς πρέπει να προχωρήσουμε με την «σύσφιξη» - Τι είπε για την μείωση του ισολογισμού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιλερουά (ΕΚΤ): Πώς πρέπει να προχωρήσουμε με την «σύσφιξη» - Τι είπε για την μείωση του ισολογισμού
Είναι η πρώτη φορά που ο Βιλερουά αναφέρεται στο πώς η ΕΚΤ θα μείωνε το απόθεμα των περιουσιακών της στοιχείων, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ από την Fed αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμη στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να φτάσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφαρμόζοντας απότομες αυξήσεις, προτού υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση και ενδεχομένως να ξεκινήσει μια προσεκτική συρρίκνωση του ισολογισμού της σε μεταγενέστερο στάδιο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Με τον πληθωρισμό στο ρεκόρ του 10% στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ δεν πρέπει να αφήσει τους φόβους της ύφεσης να «εκτροχιάσουν» τα σχέδιά της να φτάσει τα επιτόκια από το 0,75%, σε ουδέτερο «έδαφος», που δεν θεωρείται ότι ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομία, και σε «λίγο λιγότερο από 2%,» δήλωσε ο Γάλλος τραπεζίτης σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και η επίτευξη αυτού του στόχου στο τέλος του έτους πιθανότατα δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων, ο Ντε Γκαλό ζήτησε μια μεταγενέστερη στροφή προς έναν πιο ευέλικτο και πιθανώς πιο αργό ρυθμό με βάση την ακριβή οικονομική αξιολόγηση των συνθηκών.

Μόλις το επιτόκιο μετακινηθεί πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, θα ήταν επίσης συνεπές να αρχίσουμε να μειώνουμε τα σχεδόν 9 τρισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων που συγκέντρωσε η ΕΚΤ κατά τα χρόνια που προσπαθούσε να τονώσει την ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη δίνουν στους επενδυτές μια γεύση του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να κατευθυνθεί σε έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού με τον κίνδυνο απότομης οικονομικής επιβράδυνσης ή ακόμα και ύφεσης.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Βιλερουά αναφέρεται στο πώς η ΕΚΤ θα μείωνε το απόθεμα των περιουσιακών της στοιχείων, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ από την Fed αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμη στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

«Αλλά θα πρέπει να έχουμε μια ομαλή χρήση της παλέτας των εργαλείων μας: πρώτα, αυξήσεις επιτοκίων, με ταχεία αύξηση προς το ουδέτερο και μετά πιθανώς πιο ευέλικτο ρυθμό. Δεύτερο, και σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, ομαλοποίηση του ισολογισμού, με μια πιο προσεκτική εκκίνηση που θα ακολουθείται από μια σταδιακή ενίσχυση».

Πώς θα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει βασικούς δείκτες όταν αποφασίσει για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων:

  • Τα στοιχεία πραγματικού πληθωρισμού, με έμφαση σε μια σειρά δεικτών του υποκείμενου πληθωρισμού
  • Τις πληθωριστικές προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά
  • «Οποιοδήποτε σημάδι ισχυρότερης αποσύνδεσης θα απαιτούσε μια ισχυρότερη νομισματική αντίδραση», υπογράμμισε
  • Η κατάσταση της οικονομίας και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση
  • Ένα μέτρο αναφοράς του βαθμού σύσφιξης, το οποίο θα μπορούσε να είναι τα μεσοπρόθεσμα προθεσμιακά πραγματικά επιτόκια

Τέλος, ο Βιλερουά Ντε Γκαλό έδωσε κάποιες αρχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ΕΚΤ να «ελαφρύνει» τον ισολογισμό της:

  • Τα επιτόκια θα παραμείνουν το κύριο μέσο για τη νομισματική πολιτική, με τις προσαρμογές του ισολογισμού να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό εργαλείο, «των οποίων τα αποτελέσματα είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστούν ή να βελτιωθούν».
  • Μια αλληλουχία από διαφορετικά προγράμματα, ξεκινώντας με την αποπληρωμή των δανείων TLTRO. Τα περιουσιακά στοιχεία που λήγουν στο PEPP, θα επανεπενδύονται μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η συρρίκνωση των τίτλων της APP θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα «διατηρώντας μερικώς τις επανεπενδύσεις αλλά με σταδιακά μειούμενο ρυθμό».
  • «Η σταδιακή κατάργηση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνεται τακτικά, να ανακοινώνεται προσεκτικά και πολύ εκ των προτέρων»
  • Η μείωση του ισολογισμού δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε «αυτόματο πιλότο»

«Το να ξεκινήσουμε αργά, να αξιολογήσουμε την αντίδραση της αγοράς και να επιταχύνουμε σταδιακά είναι ο καλύτερος τρόπος», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων η στερλίνα, μετά από τα «μεικτά» σήματα της BoE

Πολωνία: Διαρροή και στον αγωγό πετρελαίου Druzhba που συνδέει Ρωσία με Ευρώπη - «Μάλλον ατύχημα» η εκτίμηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider