Οριακά υψηλότερο ήταν τελικά το χρέος το 2021 λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ - Μεγάλη αποκλιμάκωση φέτος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οριακά υψηλότερο ήταν τελικά το χρέος το 2021 λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ - Μεγάλη αποκλιμάκωση φέτος
Τι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat. Παραμένει το χρέος το πιο υψηλό στην ΕΕ, 2η και σε ύψος ελλείμματος το 2021 η Ελλάδα. Καμία αναφορά στα κείμενα για την υπόθεση των εγγυήσεων.

Οριακά υψηλότερο από όσο υπολογιζόταν τον προηγούμενο Απρίλιο ήταν τελικά το χρέος το 2021 σύμφωνα με τον νέο απολογισμό για τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2018-2021 που ανακοίνωσαν σήμερα ταυτόχρονα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.

Tα άλλα καλά νέα στις εν λόγω ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει καμία αναφορά ή «αστερίσκος» για το ζήτημα του σχεδίου «Ηρακλής». Δηλαδή στην πρόθεση της Eurostat να ενσωματώσει τις εν λόγω εγγυήσεις στο χρέος (σ.σ. ένα θέμα που πλέον θα φανεί πως θα εξελιχθεί έως την επόμενη ανά 6μηνο ανακοίνωση των εν λόγω στοιχείων).

Η μεταβολή του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως στην αναθεώρηση του ΑΕΠ: Υπολογίζεται πλέον στα 181,675 δισ. ευρώ το 2021 από 182,830 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2021, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα -13,6 δισ. ευρώ (-7,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έναντι πρόβλεψης για 7,4% προηγουμένως), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2021 εκτιμάται στα 353 δισ. ευρώ (194,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 5% του ΑΕΠ (αμετάβλητο). Και στο έλλειμμα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι αναθεωρήσεις «οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία για τα έτη 2020 και 2021 είναι προσωρινά και αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταστούν διαθέσιμα τα πρωτογενή δημοσιονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

Η ανακοίνωση της Eurostat – Πολύ μεγάλη μείωση του χρέους, παραμένει όμως το πιο ψηλό στην ΕΕ

Η ανακοίνωση συνδέεται με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) και την υποχρέωση της χώρας (όπως και όλων των κρατών της ΕΕ) δύο φορές το χρόνο να καταθέτει στο στατιστικό άξονα της Κομισιόν, στη Eurostat, απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος τα οποία και «πιστοποιούνται» από το όργανο της ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της δείχνει πως η Ελλάδα είχε πολύ εντυπωσιακή μείωση του χρέους φέτος, αν και παραμένει το κράτος με το πιο υψηλό δείκτη ανά την ΕΕ για το 2021. Καταγράφεται και το 2ο πιο υψηλό έλλειμμα την ίδια χρονιά (λόγω των μέτρων στήριξης).

Αναφέρει πως το 2ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, τρία κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση στο λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022 και είκοσι τέσσερα μείωση. Αύξηση της αναλογίας παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο (+2,8%), την Τσεχία (+0,6%) και την Ολλανδία (+0,1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (-6,8%), στην Ελλάδα (-6,3%), στην Κροατία (-3,0%), στην Μάλτα (-2,3%), στην Ιταλία (-1,9%) και στην Ιρλανδία (-1,8%).

Για το 2021 αναφέρει πως δεκατέσσερα κράτη μέλη είχαν δείκτες δημόσιου χρέους υψηλότερους από το 60% του ΑΕΠ, με τους υψηλότερους να καταγράφονται στην Ελλάδα (194,5%), την Ιταλία (150,3%), την Πορτογαλία (125,5%), την Ισπανία (118,3%), τη Γαλλία (112,8%), το Βέλγιο (109,2%) και Κύπρος (101,0%). Στον αντίποδα, στο τέλος του 2021, οι χαμηλότεροι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Εσθονία (17,6%), στη Βουλγαρία (23,9%), στο Λουξεμβούργο (24,5%), στη Σουηδία (36,3%) και στη Δανία (36,6%).

Στο πεδίο του ελλείμματος, επισημαίνεται πως όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία (+3,6%) και το Λουξεμβούργο (+0,8%), είχαν έλλειμμα. Τα υψηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Μάλτα (-7,8%), στην Ελλάδα (-7,5%), στην Ιταλία (-7,2%), στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία (-7,1%), στη Λετονία (-7,0%), στην Ισπανία (-6,9%) και στην Γαλλία (-6,5%). Δεκαπέντε κράτη μέλη είχαν ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ (που είναι το κριτήριο).

Ο Ηρακλής

Σημειώνεται πως το πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος αναμενόταν με ειδικό ενδιαφέρον λόγω της επιμονής της Εurostat να εντάξει αναδρομικά στο χρέος το σχέδιο «Ηρακλής». Αντίστοιχες έρευνες διεξάγει και για το κατά πόσο πρέπει να οριστεί ως κρατική οντότητα (ή όχι) ο υπό δημιουργία φορέας ακινήτων. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν (αν δεν αναχαιτισθούν) σε αναδρομική άνοδο του χρέους και μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΕΠ 2021: Αύξηση 8,4% - Οριακά υψηλότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση

Ρεύμα: «Βουτιά» πάνω από 30% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – Την άλλη εβδομάδα οι επιδοτήσεις

Τουρισμός: Πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό η Αθήνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider