Ρεύμα: Σύσκεψη σήμερα ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, εταιρειών για «ενεργειακό τουρισμό» και Καθολική Υπηρεσία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Σύσκεψη σήμερα ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, εταιρειών για «ενεργειακό τουρισμό» και Καθολική Υπηρεσία
Δρομολογείται μέγιστος χρόνος παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για ηλεκτροδότηση χωρίς την εξόφληση των λογαριασμών.

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μέτρων στη λιανική ρεύματος που θα βάλουν μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές αναμένεται να γίνει σήμερα, με τη τηλεσύσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα πραγματοποιήσουν οι δύο Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου.

Σκοπός των δύο Ομάδων Εργασίας είναι να προκρίνουν παρεμβάσεις που θα κλείσουν τα ισάριθμα «παραθυράκια» τα οποία υπάρχουν σήμερα και επιτρέπουν σε καταναλωτές να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, χωρίς να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Το πρώτο «παραθυράκι» είναι ο «ενεργειακός τουρισμός», δηλαδή η μετακίνηση σε νέο προμηθευτή αφήνοντας χρέη στον παλαιότερο πάροχο.

Η δεύτερη «τρύπα» στο υφιστάμενο πλαίσιο είναι η Καθολική Υπηρεσία, στην οποία κανονικά εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, με σκοπό τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε σύμβαση με νέο πάροχο. Στην πράξη, ωστόσο, δεν λείπουν τα κρούσματα «μπαταχτσήδων», που χρησιμοποιούν την Καθολική Υπηρεσία ως καταφύγιο, για να ηλεκτροδοτούνται συσσωρεύοντας οφειλές.

Ανώτερος χρόνος παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία

Οι εταιρείες του κλάδου αναμένεται να εκπροσωπηθούν από τον ΕΣΑΗ (Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας), μέλη του οποίου είναι οι ιδιωτικοί καθετοποιημένοι Όμιλοι και τον ΕΣΠΕΝ (Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας), στον οποίο συμμετέχουν κατά κύριο λόγο οι μη καθετοποιημένοι πάροχοι.

Η σύσταση των δύο Ομάδων Εργασίας είχε αποφασισθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Στη σύσκεψη είχε συνομολογηθεί από όλες τις πλευρές η ανάγκη να τεθεί ανάχωμα στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα στη δεδομένη συγκυρία, όπου λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας οι εταιρείες χρειάζονται πολύ μεγάλα κεφάλαια κίνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι η ιδιότυπη ασυλία των καταναλωτών στην Καθολική Υπηρεσία «μεταφράζεται» σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να τους παράσχουν ηλεκτρική ενέργειας, δηλαδή για τους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές με βάση το μερίδιο αγοράς. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι χρεώσεις στην Καθολική Υπηρεσία είναι οι υψηλότερες στην αγορά, για να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο, καθώς το μέτρο αυτό ακυρώνεται στην πράξη αφού δεν υπάρχει η απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι καταναλωτές στην Καθολική Υπηρεσία αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με συνέπεια έως τον Ιούνιο να έχουν φτάσει τους 182.000. Αυτό σημαίνει πως, αν ήταν «κανονικός» πάροχος θα αποτελούσε τον 5ο μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά, καθώς μόλις τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες εξυπηρετούν περισσότερους καταναλωτές στη χαμηλή τάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, το υπουργείο προκρίνει ως λύση τον καθορισμό ανώτατου χρονικού ορίου στο οποίο θα μπορεί ένας καταναλωτής να μείνει στην Καθολική Υπηρεσία. Με την παρέλευση αυτής της διορίας, και αν στο μεταξύ ο καταναλωτής δεν έχει φροντίσει να βρει νέο προμηθευτή, τότε θα διακόπτεται η ηλεκτροδότησή του.

Δυνατότητα για εντολή αποκοπής και από τον «παλιό» προμηθευτή

Όσον αφορά την αποφυγή εξόφλησης των λογαριασμών, με την μετακίνηση σε νέο προμηθευτή, το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως η μόνη δυνατότητα που έχει ο πρώην πάροχος είναι να διεκδικήσει δικαστικά τα σχετικά πόσα – μία διαδικασία χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο πλαίσιο που καθόριζε τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με χρέη, ώστε να μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2020. Το πλαίσιο αυτό είχε θεσπισθεί με Υπουργική Απόφαση του 2016.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η ετυμηγορία του ΣτΕ ουσιαστικά σήμαινε την ακύρωση των όποιων ασφαλιστικών δικλείδων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς πριν από την έκδοση της εν λόγω Απόφασης, ο Κώδικας Προμήθειας δεν περιλάμβανε ανάλογες προβλέψεις, με δεδομένο ότι καταρτίσθηκε πριν από μία δεκαετία.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε με το νέο μοντέλο λιανικής, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, και το οποίο καταργεί κάθε είδους οικονομικό «πέναλτι» για τις μετακινήσεις, με συνέπεια να δημιουργεί έδαφος για έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού».

Στη σύσκεψη στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην οποία προκρίθηκε η σύσταση των δύο Ομάδων Εργασίας, για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού» αποφασίσθηκε η επικαιροποίηση της γνωμοδότησης που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ για το θέμα η ΡΑΕ. Με βάση όσα προβλέπει η γνωμοδότηση της Αρχής, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δρομολογείται η ενεργοποίηση της δυνατότητας των προμηθευτών να «κόβουν το ρεύμα» κάποιου πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην «παλιά» εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην κατανάλωση – Τα αντίμετρα για τις τιμές

Αναμένονται νέες εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά

Real Estate – Γραφεία: Το μεγάλο «κενό» ανάμεσα σε ζήτηση και προσφορά – Οι ανάγκες για χιλιάδες τ.μ. ετησίως και η έλλειψη prime προϊόντος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider