Μέσα στον Νοέμβριο η Κομισιόν καταθέτει τις προτάσεις της για την προσαρμογή των περιβόητων δημοσιονομικών κανόνων που μπήκαν στο «ψυγείο» λόγω κορονοϊού και πρόκειται να αναβιώσουν, μετά από ένα πολιτικό lifting. Το θέμα θα αποτελεί ένα από τα σημεία της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη.
Η «δουλειά» (οι προτάσεις) που έχει να παραδώσει η Κομισιόν έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, από ότι ήταν όταν ανέλαβε την σχετική εντολή. «Τότε» δεν υπήρχε ως βάση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σαν βασικό πρόβλημα, ούτε η ενεργειακή κρίση.
Πολύ δε περισσότερο δεν υπήρχε η δεδομένη πλέον απόφαση της ΕΚΤ να βυθίσει την Ευρωζώνη στην ύφεση προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Το περιβάλλον έχει ανατραπεί εντελώς σε σχέση με εκείνο μέσα στο οποίο η Κομισιόν έλαβε την εντολή να προτείνει τις νέες «προσαρμογές» στο σύνολο των δημοσιονομικών κανόνων που θα πρέπει να ισχύσουν από την 1/1/2024, αλλά στους οποίους η προσαρμογή θα πρέπει να αρχίσει στις χώρες μέλη από το 2023.
Το βασικό στοιχείο αυτών των αλλαγών είναι το αν το όριο του χρέους για τις χώρες μέλη θα παραμείνει στο 60% του ΑΕΠ, όπως επίσης και το αν το όριο για το έλλειμμα θα μείνει στο 3% του ΑΕΠ, ή θα αλλάξει.
Οι διαρροές για τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Κομισιόν κάνουν λόγο για ένα εγχείρημα του τύπου «τετραγωνίζω τον κύκλο»...
Τόσο το όριο για το χρέος όσο και το όριο για το έλλειμμα παραμένουν εκεί που ήταν και πριν από τον κορονοϊό. Επειδή όμως ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει άρδην η εφαρμογή των ορίων αυτών θα προσαρμοστεί κατα χώρα. Δηλαδή κάθε χώρα μέλος θα είναι υποχρεωμένη να επιδιώκει την επίτευξη των στόχων αυτών, αλλά ταυτόχρονα θα ενταχθεί σε ένα «αλα καρτ» σχεδιασμό προσέγγισης του στόχου προσαρμοσμένο στην κατάσταση της οικονομίας της, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Τι σημαίνει αυτός; Σημαίνει ότι η βασική υποχρέωση για μείωση του χρέους θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα το ύψος του χρέους της, την σύνθεση του χρέους της (δηλαδή το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του), και τις δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες θα βρίσκεται λόγω της ύφεσης που προκύπτει σαν γενικευμένη κατάσταση από την αύξηση των επιτοκίων και την συρρίκνωση της ρευστότητας...
Με άλλα λόγια και «η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος... χορτάτος». Με την διαφορά βέβαια πως η ελαστικότητα της εφαρμογής των πολυποίκιλων διαφορετικών προγραμμάτων θα εξαρτάται από την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Στο συνολικό αυτό «στερέωμα» η ΕΚΤ θα παραμείνει ο κατ' εξοχήν ανώτατος άρχοντας, όσο αφορά το χρέος και την εξυπηρέτησή του καθώς από αυτό εξαρτάται βέβαια η «τύχη» του ευρώ σε μία εξαιρετικά ασταθή και ταραχώδη περίοδο στις αγορές συναλλάγματος, όπου το ευρωπαϊκό νόμισμα θα επιχειρεί να επιβιώσει «δίπλα» στο δολάριο.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον βέβαια οι «προτάσεις» της Κομισιόν επιδιώκουν να συντονιστούν με τις πολιτικές και οικονομικές αντοχές μιας Ευρώπης, που απειλείται από κατακερματισμό τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, με ένα τραπεζικό σύστημα έτοιμο να «ταραχθεί» από τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρωζώνης.
Πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το insider.gr στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η «κατάθεση» των προτάσεων της Κομισιόν είναι μεν απαραίτητο βήμα για να αποδείξει η Ε.Ε. -και ειδικά η Κομισιόν- ότι εξακολουθεί και «λειτουργεί» παρά τις αλλεπάλληλες «σεισμικές» δονήσεις της κρίσης και του πολέμου.
Αλλά η τελική τους διαμόρφωση είναι κάτι που «κανείς προς το παρόν δεν βάζει στοίχημα για το πως θα καταλήξουν...». Και αυτό παρά την προσπάθεια που γίνεται στο «σχήμα» που κατεβάζει η Κομισιόν για την διατήρηση των παλιών ορίων ταυτόχρονα με την μέγιστη δυνατή ελαστικότητα στην τελική τους εφαρμογή...
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images