Εμπορικά καταστήματα: Το αλαλούμ με τις Κυριακές και οι προσδοκίες για τόνωση του τζίρου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικά καταστήματα: Το αλαλούμ με τις Κυριακές και οι προσδοκίες για τόνωση του τζίρου
Πώς μέσα σε λίγα 24ωρα η ημερομηνία της Κυριακής με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα άλλαξε δύο φορές. Το χρονικό και η απογοήτευση του εμπορικού κόσμου που κάνει λόγο για προχειρότητα αποφάσεων. Τόνωση του τζίρου τους προσδοκούν οι επιχειρηματίες αν και δεν περιμένουν «θαύματα» στα ταμεία τους αυτό τον χειμώνα.

Σε σύγχυση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο εμπορικός κόσμος της χώρας μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί αναφορικά με την Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

«Το γεγονός ότι η ημερομηνία της Κυριακής έχει αλλάξει ήδη δυο φορές μέσα σε λίγα 24ωρα επιβεβαιώνει την προχειρότητα της απόφασης» σχολίαζε, μιλώντας στο insider.gr, παράγοντας της αγοράς. «Υπήρχε ξεκάθαρος νόμος που αφαιρούσε από το κάδρο των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή του Νοεμβρίου, η οποία πήγαινε μαζί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που καταργήθηκαν. Τελικά βρήκαν αφορμή να την επαναφέρουν», σημείωνε επίσης.

Το χρονικό

Στις αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα, από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν και τότε, διευκρινιζόταν ότι «η λειτουργία είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική» και έρχεται «μετά την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, κατά την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου», η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

«Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες», αναφερόταν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την επικράτεια στις 6 Νοεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας EVA και τελικώς «θα είναι ανοιχτά σε ολόκληρη την επικράτεια την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00».

Κι όμως χθες, με νέα ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημέρωσε πως τελικά «τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου αλλά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00» . Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που άλλαξε και πάλι η ημερομηνία της Κυριακής με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, μέσα σε λίγα 24ωρα.

Κι ενώ στην πρώτη αλλαγή της ημερομηνίας – από τις 6 Νοεμβρίου στις 13 Νοεμβρίου – αναφερόταν ως λόγος η επέλαση της κακοκαιρίας, στη δεύτερη αλλαγή – από 13 Νοεμβρίου στις 27 Νοεμβρίου – δεν αναφέρονται οι λόγοι της απόφασης. Οι πληροφορίες θέλουν τη νέα αλλαγή να αποδίδεται στις εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου, λόγω της διεξαγωγής του αυθεντικού μαραθωνίου της Αθήνας και που εκ των πραγμάτων δεν θα διευκολύνουν τη μετάβαση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα.

Γιατί μπορεί «ταμειακά» να πάει καλύτερα η Κυριακή 27 Νοεμβρίου

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, δεν αποκλείεται τελικώς την Κυριακή 27 Νοεμβρίου να σημειωθεί μια ικανοποιητική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Και αυτό γιατί η εν λόγω Κυριακή έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά τη Black Friday, που φέτος «πέφτει» στις 25 Νοεμβρίου.

«Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της Black Friday δεν εστιάζει μόνο σε μια μέρα, αλλά επεκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδας ή και δεκαημέρου προσφορών, είναι πιθανό οι καταναλωτές να εκμεταλλευθούν τις προσφορές της Black Friday όλο το σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου», εκτιμά ο κ. Καπράλος.

«Δεν περιμένουμε θαύματα τον φετινό χειμώνα»

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με πλήρη ρεαλισμό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς δηλώνει πως ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δεν περιμένει θαύματα φέτος, καθώς το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων ροκανίζει επικίνδυνα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα οι δαπάνες τους να επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στην εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και στην προμήθεια των βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, εκείνο που μπορεί να περιμένει η αγορά προσεχώς είναι μια σχετική τόνωση της κίνησης και του τζίρου κατ’ επέκταση κυρίως για τους κλάδους ένδυσης – υπόδησης, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή δεν έχουν ευνοήσει σημαντικούς κλάδους του λιανεμπορίου, όπως η χειμερινή ένδυση. «Εάν ένα ελαφρύ κρύο κάνει την εμφάνισή του, τότε είναι βέβαιη η ώθηση στα ψώνια για πιο ζεστά, χειμερινά ρούχα», εξηγεί ο ίδιος.

Μάλιστα, καθώς η Black Friday είθισται τα τελευταία χρόνια να σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρηματίες έχουν ήδη αρχίσει να ελπίζουν σε μια συγκρατημένη κίνηση στην αγορά ενόψει της εορταστικής περιόδου.

«Για εμάς τους επιχειρηματίες, η μάχη των τιμών είναι διαρκής σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Συστήνουμε στους καταναλωτές να κάνουν την απαραίτητη έρευνα αγοράς πριν πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, προκειμένου να είναι σε θέση να βρίσκουν τη μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής», συμπληρώνει.

«Στόχος μας να προασπίσουμε την κανονικότητα του εμπορίου»

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο κ. Καπράλος επισημαίνει την ανάγκη τέτοιου είδους αποφάσεις να μην λαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. «Ο εμπορικός κόσμος ζητά και επιδιώκει την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη λειτουργία της αγοράς. Ο στόχος ο δικός μας είναι να προασπίσουμε την κανονικότητα του εμπορίου», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider