Ο ΟΗΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πιο πρόσφατο προσχέδιο πρότασης για μια συμφωνία ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των «απωλειών και των ζημιών», το οποίο αναφέρει ότι η διάσκεψη θα συμφωνήσει στη δημιουργία ενός νέου ταμείου προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να αντεπεξέλθουν στο κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Το προσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, θα αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία για τη «δημιουργία ενός ταμείου που θα ανταποκρίνεται στις απώλειες και τις ζημιές».
Η έκκληση αναπτυσσομένων χωρών για ένα ταμείο κλιματικών ζημιών κυριάρχησε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες σπρώχνοντας πιο πέρα το προγραμματισμένο για χθες, Παρασκευή, κλείσιμο της διάσκεψης καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Το προσχέδιο πρότασης θα παραπέμπει πολλές από τις πιο επίμαχες αποφάσεις για το ταμείο στην επόμενη χρονιά, όταν μια "μεταβατική επιτροπή" θα κάνει συστάσεις για τις χώρες προκειμένου να υιοθετηθούν στη συνέχεια στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2023.
Οι συστάσεις θα καλύπτουν «την αναγνώριση και τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης» -- μια αναφορά στο επίμαχο θέμα ποιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν σε αυτό το νέο ταμείο.
Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο δεν εμπεριέχεται αναφορά στην πρόταση που έκανε την Παρασκευή η Ινδία, για περιορισμό της χρήσης «όλων των ορυκτών καυσίμων». Αντίθετα, αναφέρει τη σύσταση για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα, όπως έγινε και στην περσινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).
Παράλληλα, το προσχέδιο καλεί τις χώρες που δεν έχουν συντάξει χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και το έχουν κάνει μέχρι το τέλος του 2023.
Έπειτα από χρόνια αντίστασης των πλούσιων χωρών στις εκκλήσεις των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές χωρών για χρηματοδότηση των "απωλειών και των ζημιών", η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει ένα νέο ταμείο, αν αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Κίνα, πληρώσουν επίσης γι΄αυτό -- αντί μόνον οι περιοχές που εκπέμπουν ιστορικά υψηλούς ρύπους, όπως η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ