Τελευταία ενημέρωση: 14:01
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο COP27 του ΟΗΕ στην Αίγυπτο να επιτύχουν μια συμφωνία βασισμένη πάνω στα συμφωνηθέντα για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η πρόβλεψη για δέσμευση μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Τίμερμανς ανέφερε «η ΕΕ είναι ενωμένη στη φιλοδοξία μας για να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτά που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη (στην προηγούμενη ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα).
Το μήνυμα μας στους εταίρους μας είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως οι (συμφωνία για τους) 1,5 βαθμούς Κελσίου θα πεθάνει εδώ και σήμερα».
Ακόμα, ο Τίμερμανς άφησε ανοιχτό το παράθυρο αποχώρησης της ΕΕ από την COP27, λέγοντας πως η ΕΕ μπορεί να αποχωρήσει «εάν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα που να είναι δίκαιο και όπως περιμένει ο κόσμος από εμάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
«Προτιμούμε να μην έχουμε συμφωνία, από το να έχουμε μια κακή συμφωνία» τόνισε ο Τίμερμανς.
Το στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε σε δημοσιογράφους πως χρειάζονται προσπάθειες για συμφωνία, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης των φτωχότερων κρατών απέναντι τις κλιματικές καταστροφές.
Το πόρισμα του ΟΗΕ
Σημειώνεται πως σήμερα ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα το πιο πρόσφατο προσχέδιο πρότασης για μια συμφωνία ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των «απωλειών και των ζημιών», το οποίο περιλαμβάνει αναφορά για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να αντεπεξέλθουν στο κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τη διάσκεψη COP27.
Το μήνυμα της Αιγύπτου
Οι διαπραγματεύσεις στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που φέτος διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ είναι δύσκολες, γεγονός που ώθησε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, πρόεδρο της COP27, να ανακοινώσει ότι οι εργασίες της θα παραταθούν τουλάχιστον για σήμερα, αν και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν χθες Παρασκευή το βράδυ.
Ο Σούκρι σήμερα επανέλαβε ότι θα δώσει στους αντιπροσώπους από σχεδόν 200 χώρες που έχουν συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο περισσότερο χρόνο να εξετάσουν τα κείμενα, καλώντας τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνοντας ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πολλή «δυσαρέσκεια» μεταξύ τους.
«Το θέμα τώρα είναι η βούληση των χωρών. Οι χώρες είναι αυτές που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την ευθύνη να βρουν σημεία σύγκλισης», υπογράμμισε.
Παράλληλα ο πρόεδρος της COP27 υπογράμμισε ότι η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης «διατηρεί ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού».
Το επίσημο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις περί περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο δεν περιελάμβανε τα αιτήματα κάποιων χωρών – μεταξύ των οποίων η ΕΕ και η Βρετανία— για μια συνολική συμφωνία που θα δεσμεύει τις χώρες να καταβάλλουν πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Επίσης στο προσχέδιο δεν υπήρχε αναφορά στην πρόταση της Ινδίας και της ΕΕ να ζητηθεί από τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο του άνθρακα. Στην πρόταση αυτή είχαν αντιταχθεί οι πλούσιες σε πόρους χώρες, κυρίως στην Αφρική.
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες δεν αναφερόταν και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το βασικό θέμα τριβής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών: την αποζημίωση των κρατών που έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ