ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπούν» τα 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπούν» τα 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ
Πώς «χωρίστηκαν» οι 4 ισχυροί όμιλοι, πλην της ΑΒΑΞ, στη διεκδίκηση των δύο διαγωνισμών για την κατασκευή φραγμάτων και έργων αξιοποίησης υδατικού δυναμικού σε Κρήτη (Ταυρωνίτη ποταμού) και Θεσσαλία (Ενιπέα Φαρσάλων).

Τέσσερις, συνολικά, κατασκευαστικοί όμιλοι (σε τριάδες) φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να έδωσαν το παρών στην α’ φάση της διαδικασίας, δηλαδή στην υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την κατασκευή φραγμάτων και έργων αξιοποίησης υδατικού δυναμικού, μέσω ΣΔΙΤ, σε Κρήτη (Ταυρωνίτη ποταμού) και Θεσσαλία (Ενιπέα Φαρσάλων), συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον ΣΔΙΤ διαγωνισμό για τα «Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης» (σύμβαση αξίας 215,4 εκ. ευρώ) φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - INTRAKAT. Στο άλλο έργο για την «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδέρλι), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» (αξίας 185,5 εκ. ευρώ) το παρών έδωσαν χτες οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Δηλαδή, δεν συμμετείχε στις διαδικασίες η ΑΒΑΞ, οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ διεκδικούν (έστω αρχικά) και τα δύο ΣΔΙΤ έργα αυτόνομα, με Intrakat, Μυτιληναίο να δίνουν το παρών ως κοινοπραξία, βάσει τουλάχιστον σχετικών πληροφοριών. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει, από εδώ και στο εξής οι τεχνικοί όμιλοι θα προχωρούν σε μια άτυπο «επιλογή» διαγωνισμών στους οποίους θα διεκδικούν, αν και αυτό θα φανεί στους επόμενους διαγωνισμούς.

Με τα έργα αυτά το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επιδιώκει να δημιουργήσει το υπόβαθρο για τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας ενώ έχουν και περιβαλλοντική διάσταση μέσα από την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

«Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης»

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή:

  • του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
  • του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
  • της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του Φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού.

Το έργο θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

«Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδέρλι), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων»

Αντικείμενο του έργου, αποτελεί μεταξύ άλλων, η κατασκευή:

  • του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5χλμ ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς, θέση Παλιοδερλί. Το φράγμα θα είναι λιθόρριπτο με αργιλικό πυρήνα, ύψους 77μ, μήκους στέψης 850μ, ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και επιφάνεια λίμνης 5.000 στρεμμάτων περίπου
  • έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα, για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 107.500 στρ.
  • έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων.

Το έργο θα παρέχει, επιπλέον, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων. Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων.

Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά καθώς δίνει στους αγρότες της περιοχής τα μέσα για να αναπτύξουν με δυναμισμό την γεωργία, βελτιώνοντας το εισόδημά τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες τους εξασφαλίζοντας αρδευτικό νερό με χαμηλό κόστος.

Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σιδηρόδρομος - Πάτρα: «Πιάνει» λιμάνι με «κλειδωμένη» χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ και σενάρια πρόσθετης υπογειοποίησης

Γιατί «σκανάρει» 8 ακίνητα ο ΕΦΚΑ - «Πωλητήρια» και μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικό σκοπό

ΤΕΡΝΑ: Καλύτερη προσφορά για κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 550MW της ΔΕΗ ΑΝ. ύψους 216 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider