Προβάδισμα των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 10μηνο του έτους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προβάδισμα των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 10μηνο του έτους
Σύμφωνα με ανάλυση της μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης The Green Tank, το μερίδιο των ανανεώσιμων στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής άγγιξε το 38,9%, αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή το φυσικό αέριο (35,4%) και το λιγνίτη (10,9%). Σημαντική μείωση, κατά -11,5%, του μεριδίου του αερίου σε σχέση με το πρώτο 10μηνο του 2021.

Σημαντική προέλαση καταγράφηκε το πρώτο 10μηνο του έτους στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με το μερίδιό τους να ανέρχεται στο 38,9% και να ξεπερνά για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία έως και πέρυσι είχαν τα πρωτεία σε ποσοστό κάλυψής των αναγκών σε ρεύμα.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης The Green Tank, σύμφωνα με την οποία το φετινό 10μηνο είναι και το μοναδικό έως σήμερα όπου οι ΑΠΕ κατέλαβαν τα σκήπτρα. Έως και το 2018, τα σκήπτρα στο πρώτο 10μηνο του έτους κατείχε ο λιγνίτης, δίνοντας τη σκυτάλη στο φυσικό αέριο από το επόμενο έτος, έως και το 2022.

Στο φετινό 10μηνο, το αέριο κατάλαβε μερίδιο 35,4%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη διαμορφώθηκε στο 10,9% τις ΑΠΕ. Αντίθετα, στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021, το ποσοστό του φυσικού αερίου είχε αγγίξει το 39,4%, ενώ οι ΑΠΕ έφτασαν το 32,3% και ο λιγνίτης το 10,5%.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω ανακατατάξεις είχαν ως συνέπεια να καταγραφούν σημαντικές μεταβολές σε ένα έτος στη συμμετοχή κάθε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, οι ΑΠΕ χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+18.4%) τους πρώτους 10 μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πρωταγωνιστές οι «πράσινες» τεχνολογίες

Εκτός από τις ΑΠΕ, αύξηση παρουσίασε και η παραγωγή από λιγνίτη, αλλά αυτή ήταν οριακή (+2% ή μόλις 93 GWh). Αντίθετα, το ορυκτό αέριο σημείωσε σημαντική ποσοστιαία μείωση (-11.5%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά παρέμεινε οριακά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2020.

Το πρώτο 10μηνο του 2022, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 8,2%, ενώ οι καθαρές εισαγωγές 6,6%. Την ίδια στιγμή, αθροιστικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά επίσης για πρώτη φορά το 10μηνο ξεπέρασαν συνολικά τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτη). Έτσι, οι δύο «πράσινες» τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής παρήγαγαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας 20.186 Γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 19.859 GWh που ήταν η συνδυαστική παραγωγή και των δύο ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με το The Green Tank, αν και μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022 τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους οικονομικής φύσης, αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη (-58% και -23% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021).

Το «προφίλ» του Οκτωβρίου

Στην ανάλυση της δεξαμενής σκέψης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Οκτώβριο του 2022, κατά τον οποίο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (3649 GWh) μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με το ίδιο μήνα του 2021, ενώ ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας στον οποίο παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η μηνιαία ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη χαμηλότερη της τελευταίας 10ετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μετά από τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 (περίοδος πρώτου lockdown) και τον Απρίλιο του 2012.

Η μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ (1875 GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από το ρεκόρ του Ιουλίου 2022. Το ορυκτό αέριο και ο λιγνίτης σημείωσαν μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ( -58% και -23% αντίστοιχα).

«Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κάλυψη της ζήτησης του Οκτωβρίου 2022 έφτασε το 57,3% – αποδεικνύοντας ότι η απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν συνδυάζεται η ενεργειακή εξοικονόμηση με τη επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ», σημειώνεται στην ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider