Συνεχίστηκε για έναν ακόμη μήνα τον Νοέμβριο η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. Υπενθυμίζεται ότι η πτωτική τάση της ζήτησης σε ρεύμα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζεται αδιάπτωτα για ένα 5μηνο πλέον.
Η «βουτιά» στη ζήτηση και τον Νοέμβριο πιστοποιείται από την ελάττωση στον όγκο των συναλλαγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται και αγοράζεται στη χώρα μας «περνά» αναγκαστικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι αυξομειώσεις του όγκου ακολουθούν τις αυξομειώσεις στην κατανάλωση.
Η κάμψη στη ζήτηση πιστοποιείται από την αποκλιμάκωση των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας, όπως δείχνει το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 4.109 Γιγαβατώρες. Επομένως, είναι μειωμένος κατά 12% από τον Νοέμβριο του 2021, όταν είχε αγγίξει τις 4.649 Γιγαβατώρες.
«Πρωταθλητές» οι ΑΠΕ
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, και επιβεβαιώνεται από το δελτίο, η αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 227,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, κατέγραψε οριακή μείωση, κατά 2%, σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν είχε «κλείσει» στα 227,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Πάντως, ο Νοέμβριος σηματοδότησε τον τελευταίο μήνα σχετικής αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών, στην Ελλάδα όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη μείωση των θερμοκρασιών που έχει μεσολαβήσει. Κατά συνέπεια, το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρισμού «τρέχει» μέσα στον Δεκέμβριο με αύξηση μεγαλύτερη από 45%.
Στα αξιοσημείωτα του περασμένου μήνα, καταγράφονται αναμφισβήτητα τα πρωτεία των ΑΠΕ στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα. Έτσι, οι ανανεώσιμες πηγές συμμετείχαν στο μίγμα με το μεγαλύτερο μερίδιο, 33%, ξεπερνώντας έστω και με βραχεία κεφαλή το φυσικό αέριο, το μερίδιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 32%.
Σημαντικές ήταν επίσης οι εισαγωγές ρεύματος, καθώς τον προηγούμενο μήνα η ελληνική αγορά ήταν η ακριβότερη πανευρωπαϊκά. Ο λόγος είναι ο τρόπος τιμολόγησης του αερίου στη χώρα μας, ο οποίος δεν επιτρέπει την «ενσωμάτωση» της πτωτικής πορείας των τιμών αερίου, η οποία καταγράφηκε τουλάχιστον στα πρώτα 2/3 του μήνα. Έτσι, έφτασε στο 20% το μερίδιο των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, με εκτός συνόρων προέλευση παραγωγής.
Στην επόμενη θέση, με 8%, βρέθηκε ο λιγνίτης. Μικρή ήταν επίσης η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, μόλις στο 3%, ώστε το απόθεμά τους σε ποσότητες ύδατος να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο καθώς θα μπαίνουν στην «καρδιά» του χειμώνα, η οποία θα προκαλέσει αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα.
Τα ποσοστά των εταιρειών
Σύμφωνα με το δελτίο, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 61,31% σχετικά αυξημένο από τον Οκτώβριο, όταν ήταν 56,85%. Όπως είναι φυσικό, το ποσοστό των ιδιωτών ακολούθησε αντίστροφη πορεία, αγγίζοντας το 38,69% από 43,15%.
Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε ιδιώτη παρόχου, οι επιμέρους αυξομειώσεις σε μηνιαία βάση δεν άλλαξαν τη μεταξύ τους κατάταξη. Έτσι, η Mytilineos κατέλαβε ποσοστό 8,84% (από 12,95%), η ΗΡΩΝ 7,52% (από 7,31%), η Elpedison 6,41% (από 6,8%), η NRG 4,84% (από 4,9%), η Αέριο Αττικής 2,58% (από 2,38%), η Volterra 2,19% (από 2,38%), η Watt & Volt 2,01% (από 1,96%), η ZeniΘ 1,89% (από 1,8%), η Volton 1,03% (από 1,04%), η ΚΕΝ 0,59% (από 0,59%) και η ΕΛΙΝΟΙΛ 0,23% (από 0,24%).