Η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η περιορισμένη δυνατότητα των καταναλωτών να διαθέσουν χρήματα «μπροστά» για την υλοποίηση των εργασιών της δράσης «Εξοικονομώ» δυσχεραίνουν την έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση των έργων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι δικαιούχοι να τηρούν στάση αναμονής.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το «Εξοικονομώ 2021», προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και δικαιούχους 87.578 νοικοκυριά (με σχετική απόφαση τον Αύγουστο εντάχθηκαν και οι 47.433 επιλαχόντες και τους κινητοποιούμενους πόρους να αναμένεται ότι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και όπως είναι αναμενόμενο ο κλάδος της κατασκευής και της ενέργειας αναμένει ζεστό χρήμα το οποίο θα τονώσει τις επιχειρήσεις.
Όμως, όπως αναφέρουν μιλώντας στο Insider.gr επιχειρηματίες από τους κλάδους των κουφωμάτων και της μόνωσης, η συναλλαγή με τους πελάτες «κολλάει» στο γεγονός ότι οι καταναλωτές συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα ή αρνούνται να δώσουν προκαταβολή (από ιδία κεφάλαια σε αυτή τη φάση) για την αγορά των υλικών, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές/επιχειρηματίες να πρέπει είτε να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι αρχικά την αγορά των υλικών και την εργασία είτε να ζητήσουν πίστωση από τους προμηθευτές τους η οποία ωστόσο δεν μπορεί να τραβήξει πολύ χρονικά.
«Κάποιες επιχειρήσεις διαθέτουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουμε την αγορά των υλικών και τις εργασίες σε πρώτη φάση. Κυρίως το κάνουμε σε πελάτες που ήδη γνωρίζουμε. Όμως, η διαδικασία ως έχει μας αποκλείει από νέους πελάτες ή περιπτώσεις όπου οι ίδιοι αρνούνται να δώσουν κάποια προκαταβολή με αποτέλεσμα να χάνουμε δουλειές», αναφέρει επιχειρηματίας από τον κλάδο των κουφωμάτων.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο σημειώνονται καθυστερήσεις είναι οι αστοχίες κάποιων μηχανικών οι οποίοι κάνουν λάθη στην υποβολή των αιτήσεων ή την εκτέλεσε των εργασιών με βάσει τις καθορισμένες από τον οδηγό προϋποθέσεις και ο τρίτος είναι τα λάθη που κάνουν οι ίδιοι οι ιδιώτες όταν συγκεντρώνουν και υποβάλλουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις αιτήσεις.
Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν, όπως έχει γράψει το Insider.gr σε καθυστερήσεις στις πληρωμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι καθυστερήσεις που καταγράφονται οφείλονται σε πρακτικά ζητήματα όπως είναι η μη ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερομένων με αποτέλεσμα να πρέπει να πραγματοποιηθούν δύο και τρεις αξιολογήσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Από τις αιτήσεις που υποβάλλονται μόνο το 2% θεωρούνται ορθές βάσει του κανονισμού.
Προσδοκίες τα επόμενα προγράμματα να προχωρήσουν χωρίς αγκυλώσεις
Προσδοκία της αγοράς είναι να μην σημειωθούν καθυστερήσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για δράσεις που δεν απευθύνονται μόνο σε ιδιώτες αλλά και σε επιειρήσεις. Όπως επισημαίνει πηγή της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «οι μέχρι τώρα εξαγγελίες έχουν ανοίξει το δρόμο για μια δέσμη δράσεων που εάν υλοποιηθούν σωστά και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια θα συμβάλουν στους στόχους για μείωση των εκπομπών. Η εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων μπορεί να διδάξει τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες αλλά και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής».
Όπως είναι γνωστό, μέχρι την άνοιξη του 2023, θα έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις που θα αφορούν σε παρεμάσεις σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια (κάποιες είναι ήδη σε εξέλιξη). Πρόκειται για προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται ότι θα αναθερμάνουν τον ευρύτερο κλάδο της κατασκευής και του real estate και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών/χρηστών θωρακίζοντάς τους μεταξύ άλλων κατά της ενεργειακής κρίσης.
Μέχρι τις αρχές του 2023 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών, καθώς και για τον κλάδο του Τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο αφορά σε νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών.