Εκκινούν οι διαδικασίες για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, καθώς σήμερα πρόκειται να οριστικοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι δύο μεθοδολογίες που θα προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον υπολογισμό των ποσών ανάκτησης από του παρόχους.
Οι προτεινόμενες «φόρμουλες» θα αποσταλούν στο υπουργείο την επόμενη εβδομάδα, ώστε εκείνο να επιλέξει αυτή που θεωρεί πιο πρόσφορη. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποτυπωθεί η μεθοδολογία σε Κοινή Υπουργική Απόφαση και να ξεκλειδώσει η ανάκτηση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές.
Ο μηχανισμός ανάκτησης νομοθετήθηκε από το ΥΠΕΝ στα μέσα Νοεμβρίου, με σκοπό να ανακτηθούν τα τυχόν υπερβάλλοντα κέρδη των παρόχων από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και τέθηκε σε λειτουργία το νέο καθεστώς λειτουργίας της λιανικής, στο πλαίσιο απόσυρσης των ρητρών αναπροσαρμογής. Ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται ανά τρίμηνο, κάνοντας «πρεμιέρα» του με το πρώτο τρίμηνο του νέου καθεστώτος, δηλαδή με το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.
Εύλογη χρέωση
Όπως προέβλεπε η σχετική ρύθμιση, η μεθοδολογία θα καθορισθεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Έτσι, η ΡΑΕ ανέλαβε να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ τη μεθοδολογία, που θα περιλαμβάνει στην ΚΥΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο προβλέπει τον καθορισμό μίας εύλογης χρέωσης για κάθε μήνα, η οποία θα αντιπαραβάλλεται με τη χρέωση που είχε ανακοινώσει κάθε πάροχος. ένας προμηθευτής θα θεωρηθεί πως είχε υπερέσοδα τον συγκεκριμένο μήνα, αν οι ονομαστικές του χρεώσεις ξεπερνούσαν αυτή την εύλογη τιμή. Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που αντίθετα οι χρεώσεις του ήταν μικρότερες από αυτό τον «πήχυ», τότε θα θεωρείται πως είχε ζημία.
Για τον υπολογισμό για κάθε πάροχο του ποσού που θα ανακτηθεί, θα υπολογίζεται το τελικό ισοζύγιο για όλο το 3μηνο απολογιστικά. Με αυτό τον τρόπο, τα υπερβολικά έσοδα που ίσως αποκόμισε ένας πάροχος κάποιο μήνα, θα απομειώνονται με βάση τις ζημίες που ίσως είχε κάποιον άλλο μήνα, μέσα στο τρίμηνο που εξετάζεται κάθε φορά.
Ζητούμενο τα πραγματικά κόστη των παρόχων
Σε αυτό το πλαίσιο, «αγκάθι» για την κατάρτιση της «φόρμουλας» ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να καθορίζει σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά επίπεδα την εύλογη χρέωση, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν τα κόστη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική. Αντίθετα, αν για παράδειγμα από τη μεθοδολογία προέκυπταν για κάθε μήνα μία εύλογη χρέωση μικρότερη από τα πραγματικά έξοδα των παρόχων, τότε οι εταιρείες θα βρίσκονταν να φορολογούνται για υπερκέρδη που δεν αποκόμισαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μπορέσει να αποτυπώσει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, το Τμήμα Λιανικών Αγορών της ΡΑΕ (που ανέλαβε τη σχετική αρμοδιότητα) ζήτησε στοιχεία από τις εταιρείες σχετικά με όλες τις πτυχές που επηρεάζουν το κόστος τους και οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα και με τη διάταξη του υπουργείου.
Τέτοιες παράμετροι είναι το λειτουργικό κόστος των παρόχων, οι μηνιαίες πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), αλλά και οι επισφάλειες. Η ΡΑΕ ζήτησε και έλαβε από τους προμηθευτές τα στοιχεία αυτά για το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022. Μάλιστα, στις περιπτώσεις ορισμένων εταιρειών χρειάστηκε να τους ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς τα στοιχεία που έλαβε σε πρώτη φάση ήταν λανθασμένα.
Αρχές 2023 ο πρώτος καταλογισμός
Οι δύο εναλλακτικές μεθοδολογίες, στις οποίες κατέληξε το Τμήμα Λιανικών Αγορών, θα παρουσιαστούν σήμερα στην Ολομέλεια της ΡΑΕ, ώστε να οριστικοποιηθούν και την επόμενη εβδομάδα να αποσταλούν στο ΥΠΕΝ. Πάντως, για να εξακριβωθεί αν κάποιες εταιρείες είχαν υπερκέρδη το πρώτο τρίμηνο, και να ανακτηθούν τα σχετικά ποσά, δεν φαίνεται ότι θα τηρηθεί η προθεσμία της 23ης Δεκεμβρίου που προέβλεπε η ρύθμιση.
Ο λόγος είναι πως θα μεσολαβήσουν αρκετά ακόμη βήματα, αφού όταν ετοιμαστεί και εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί για το πρώτο τρίμηνο – τους οποίους θα κάνει και πάλι η ΡΑΕ. Έτσι, η Αρχή θα συντάξει το πόρισμα με το τελικό «ισοζύγιο» για κάθε εταιρεία, το οποίο θα αποστείλει στο υπουργείο, για να δρομολογηθεί ο καταλογισμός του φόρου σε όσους προμηθευτές εντοπισθούν υπερέσοδα.