Επεκτείνεται ο ρόλος του λιγνίτη στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, στο πλαίσιο της αποστολή που έχει αναλάβει ως «προληπτική ασπίδα» της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά και της συγκράτησης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεκτείνεται η διάρκεια λειτουργίας τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2025, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υπαγωγή των σταθμών σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (201/75/ΕΕ). Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται εξαίρεση στους σταθμούς Μελίτη 1, Άγιος Δημήτριος 3 και Άγιος Δημήτριος 4, από την Οδηγία που περιόριζε τις ώρες χρήσης τους.
Ειδικότερα, με την απόφαση παρέχονται στη Μελίτη 1 30.832 ώρες, από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Σε κάθε μία από τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και Άγιος Δημήτριος 4, χορηγούνται 32.707 ώρες λειτουργίας, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η μετάθεση του «σβησίματος» των τριών μονάδων έρχεται σε συνέχεια της παράτασης «ζωής» έως το τέλος του 2023, που είχε δοθεί στο τέλος του προηγούμενου έτους στο υπόλοιπο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, καθώς και στην πετρελαϊκή μονάδα της εταιρείας στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Έτσι, η νέα παράταση γίνεται με τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί τότε.
«Όχημα» για μείωση ζήτησης σε αέριο
Όπως αναφέρεται στη νέα ΥΑ, η παράταση «ζωής» και των υπόλοιπων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Κανονισμού για εγχώρια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, έπειτα από τη σχετική απόφαση που έλαβαν όλα τα κράτη-μέλη. «Προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, εν μέσω της παρούσας ενεργειακής κρίσης, οι λιγνιτικοί ΑΗΣ καλούνται να καλύψουν βραχυπρόθεσμα τα ενεργειακά ελλείμματα από την εφαρμογή του Κανονισμού», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ΥΑ.
Πέρα από τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας με τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, αφού περιορίζει τις επιπτώσεις μίας πιθανής διαταραχής στις εισαγωγές, η μικρότερη χρήση του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή περιορίζει τις χονδρεμπορικές τιμές. Έτσι, με την ενίσχυση της παρουσίας του λιγνίτη στο μίγμα, επιτυγχάνεται παράλληλα και η συγκράτηση του κόστους ηλεκτρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του μεριδίου του λιγνίτη για το επόμενο 12μηνο στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Στόχος είναι το ποσοστό του εγχώριου ορυκτού καυσίμου να φτάσει στα επίπεδα του 20%, το οποίο θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Έτσι, από τις 5 Τεραβατώρες (TWh), όπου εκινείτο μέχρι τότε, θα αυξηθεί κοντά στις 10 Τεραβατώρες.