Ρεύμα: Ανάκτηση 2,8 δισ. ευρώ από τους παραγωγούς για τις επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Ανάκτηση 2,8 δισ. ευρώ από τους παραγωγούς για τις επιδοτήσεις
Από τις ΑΠΕ η πλειονότητα των υπερεσόδων που έχουν εισρεύσει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τις «πράσινες» μονάδες να έχουν εισφέρει με 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον οικονομική «ένεση» των ΑΠΕ ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από την έναρξη της κρίσης, μέσω των πλεονασμάτων του Ειδικού Λογαριασμού.

Στα 2,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που έχουν παρακρατηθεί έως σήμερα απευθείας από τις χονδρεμπορικές αγορές, για να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, το ποσό αυτό έχει προκύψει μέχρι το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, από την έναρξη εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης, η οποία είχε γίνει στις 7 Ιουλίου. Έτσι, αποτέλεσε τη βασική πηγή εσόδων για το ΤΕΜ και τις επιδοτήσεις, την οποία συμπλήρωσαν οι εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, από τα πλεονάσματα των Ειδικών Λογαριασμών ΥΚΩ και ΑΠΕ, καθώς και τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με τον Προσωρινό Μηχανισμό, έχει ουσιαστικά ανασταλεί ο καθιερωμένος τρόπος τιμολόγησης του Target Model, δηλαδή η αμοιβή όλων των μονάδων όλων των τεχνολογιών με βάση την υψηλότερη προσφορά σταθμού που εντάσσεται στο σύστημα. Αντί για την αποζημίωση με την οριακή τιμή (marginal price), πλέον για όλες τις μονάδες έχει επιβληθεί πλαφόν στις αποζημιώσεις τους, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε τεχνολογία.

Αν δεν ίσχυε ο μηχανισμός, στο διάστημα από τις 7 Ιουλίου έως τις 16 Δεκεμβρίου, οι μονάδες θα είχαν λάβει συνολική αποζημίωση 8,4 δισ. ευρώ για την ηλεκτροπαραγωγή τους. Ωστόσο, οι αποζημιώσεις τους «κουρεύτηκαν» με την επιβολή του πλαφόν, με συνέπεια να λάβουν 5.6 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερος «αιμοδότης» οι ΑΠΕ

Όσον αφορά τον επιμερισμό των ποσών που ανακτήθηκαν από κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, τα σκήπτρα και με διαφορά κατέχουν οι ΑΠΕ, από τις οποίες προήλθε και η μεγαλύτερη «ένεση» προς το ΤΕΜ και, κατά συνέπεια, προς τις επιδοτήσεις. Έτσι, από το συνολικό ποσό που έχει ανακτήσει έως τώρα ο μηχανισμός, το 61% προήλθε από τις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες έχουν συνδράμει τις επιδοτήσεις με 1,7 δισ.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι λιγνιτικές μονάδες, που έχουν καλύψει το 17% των εσόδων του Μηχανισμού, με 470 εκατ. περίπου. Τρίτη πηγή εσόδων, σε ποσοστό 13%, είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, από τα οποία έχουν προκύψει 350 εκατ. περίπου. Μικρότερη, περίπου στο 10%, ήταν η συνεισφορά των μονάδων αέριου συνδυασμένου κύκλου, από τις οποίες ανακτήθηκαν 264 εκατ. Όπως είναι φυσικό, τα υπερέσοδα των μονάδων αερίου είναι κατ μικρότερα, καθώς με την εκτίναξη των διεθνών τιμών του καυσίμου, έχουν εξελιχθεί στην πιο ακριβή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα 1,7 δισ. δεν αποτελούν τη μοναδική συνδρομή των ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Κι αυτό γιατί, πριν από τον ενεργοποίηση του Λογαριασμού, οι ανανεώσιμες πηγές ήδη συνέβαλαν στα έσοδα του ΤΕΜ, μέσω των πλεονασμάτων του Ειδικού Λογαριασμού από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες με εγγυημένες τιμές. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,1 δισ., επομένως η συνολική «πράσινη» οικονομική «ένεση» για τις επιδοτήσεις αγγίζει έως τώρα τα 2,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider