Σεντένο (ΕΚΤ): «Πολύ χαμηλή» η πιθανότητα να γυρίσουμε σε αυξήσεις 75 μ.β. στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο (ΕΚΤ): «Πολύ χαμηλή» η πιθανότητα να γυρίσουμε σε αυξήσεις 75 μ.β. στα επιτόκια
Προειδοποίησε παράλληλα για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης στον πληθωρισμό με περιοριστικά μέτρα.

«Πολύ χαμηλή» είναι η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιστρέψει στις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Μάριο Σεντένο, προειδοποιώντας παράλληλα για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης στον πληθωρισμό με περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται, πως σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, η τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Στη σχετική έκθεση, η ΕΚΤ τονίζει πως «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να γίνουν με ένα σταθερό ρυθμό» ώστε «ο πληθωρισμός να επιτρέψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, προανήγγειλε: «Είναι προφανές πως πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις 50 μ.β. για μια χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η σημαντική και σταθερή αύξηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πρέπει να συμβαδίζουν» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων και για περισσότερο χρόνο» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: «Σήμα» για νέες αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού

Ιταλία: Η κεντρική τράπεζα «βλέπει» οριακή ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider