ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10ετίας η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο - Υποχώρησε για 12ο σερί μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10ετίας η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο - Υποχώρησε για 12ο σερί μήνα
Η NAHB συνεχίζει να κατηγορεί τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα οποία παρά την πρόσφατη πτώση εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσια από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό έχει προκαλέσει πτώση της οικονομικής τιμής.

H κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε ακόμη δύο μονάδες τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στις 31 στον δείκτη NAHB, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πτωτική πορεία για 12 σερί μήνες.

Μάλιστα, αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τα μέσα του 2012, με εξαίρεση μια πολύ σύντομη πτώση στην αρχή της πανδημίας του Covid, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε διαμορφωθεί στις 84 μονάδες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομόλογος της NAHB, Ρόμπερτ Ντίετζ εκτιμά πως αυτή «είναι η μικρότερη πτώση του δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες» και ίσως πλέον να σηματοδοτείται η αρχή της ανάκαμψης. «Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώθηκαν από πάνω από 7% τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 6,3% σήμερα και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, υπήρξε αύξηση στις μελλοντικές προσδοκίες για πωλήσεις στον κλάδο των κατασκευών» εξήγησε.

«Σε αυτό το περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, οι κατασκευαστές αγωνίζονται να διατηρήσουν τη στέγαση προσιτή για τους αγοραστές κατοικιών», δήλωσε ο πρόεδρος της NAHB Τζέρι Κόντερ, κατασκευαστής και προγραμματιστής από τη Σαβάνα της Τζόρτζια. «Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι το 62% των κατασκευαστών δίνουν κίνητρα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις, όπως είναι η εξαγοράς επιτοκίων στεγαστικών δανείων, η παροχή πόντων προς τους αγοραστές και η μείωση στις τιμές» έσπευσε να συμπληρώσει

Πάντως, σημείωσε ότι με το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% από την αρχή του τρέχοντος έτους και οι κατασκευαστές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να μειώσουν τις τιμές. Περίπου το 35% των κατασκευαστών μείωσε τις τιμές των κατοικιών τον Δεκέμβριο, από 36% τον Νοέμβριο. Η μέση μείωση της τιμής ήταν 8%, από 5% σε 6% νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλληνας πολίτης κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων

Ο πόλεμος του Πούτιν κατακρήμνισε τις ρωσικές μετοχές - Έγιναν οι χειρότερες στον κόσμο

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε κατά 2,9% το κόστος εργασίας στο γ' τρίμηνο - Που κινήθηκε η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider