Wall Street: Μεταβλητότητα με την προσοχή των επενδυτών στα μάκρο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεταβλητότητα με την προσοχή των επενδυτών στα μάκρο
Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα.

Τελευταία ενημέρωση 18:02

Μεταβολές και αλλαγές προσήμων σημειώνονται στους δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα, με τους επενδυτές να αξιολογούν στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό, αναζητώντας ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει οριακά 0,06% στις 33.047 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500, κατευθυνόμενος προς την τρίτη συνεχή εβδομάδα απωλειών, υποχωρεί 0,04% στις 3.821 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 0,48% στις 10.425 μονάδες.

Mάκρο

Συνεχίζονται τα σημάδια επιβράδυνσης του αμερικανικού πληθωρισμού, καθώς οι τιμές κατά τον μήνα Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Παρασκευή, αυξήθηκαν μόλις 0,1%, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού υποχώρησε αφού κορυφώθηκε σε υψηλό 40 ετών το καλοκαίρι. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, στο μεταξύ, επιβραδύνθηκε στο 5,5% τον Νοέμβριο από 6,1% τον προηγούμενο μήνα, με βάση τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2021. Ο PCE θεωρείται από την Fed ως ο ακριβέστερος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού. Ο βασικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας με τις προβλέψεις της Wall Street. Η αύξηση του βασικού πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες υποχώρησε στο 4,7% από 5%. Αυτό είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Από την άλλη, τα εισοδήματα κέρδισαν 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς ταχύτερα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Mείωση στις παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα κατά 2,1% καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε άλλη μια ένδειξη χαλάρωσης της ζήτησης καθώς κλείνει το έτος. Λιγότερα συμβόλαια για εμπορικά τζετ βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι παραγγελίες εξαιρουμένων των μεταφορών και ο βασικός δείκτης των επιχειρηματικών επενδύσεων παρουσίασαν πολύ μικρές αυξήσεις. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει μείωση 1,1% στις παραγγελίες για διαρκή αγαθά, δηλαδή για προϊόντα που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει τη ζήτηση για σπίτια, νέα αυτοκίνητα και άλλα «μεγάλα» αγαθά λόγω του πρόσθετου κόστους, ενώ η εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας έχει περιορίσει τις εξαγωγές. Η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, οπότε η επιβράδυνση της μεταποίησης θα μπορούσε να ενταθεί. Το μοναδικό παράπλευρο όφελος είναι πως οι «φρακαρισμένες» εφοδιαστικές αλυσίδες ξεμπλοκάρουν, μειώνοντας μια βασική αιτία πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο, οι επενδυτές προσπαθούν να «ισορροπήσουν» τις προσδοκίες τους ανάμεσα στα θετικά σημάδια μείωσης του πληθωρισμού, από την μία, και στα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, από την άλλη.

Από την άλλη, κατά 5,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 640.000, από 605.000 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 15,3% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η «κατρακύλα» - Έφτασε έως και κάτω από τα 90 ευρώ

Deal ΔΕΗ – Μυτιληναίου για την κατασκευή και αγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στη Ρουμανία

Έκθεση Κογκρέσου για επίθεση σε Καπιτώλιο: Ο Τραμπ υποκίνησε τον όχλο υποστηρικτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider