Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο ο περιορισμός της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όπως δείχνει το τελευταίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, παρουσίασε «βουτιά» κατά -11,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αγγίζοντας τις 3.657 GWh (Γιγαβατώρες). Πρόκειται για τον 5ο μήνα όπου η μεταβολή της κατανάλωσης ρεύματος «γράφει» αρνητικό πρόσημο σε ετήσια βάση, καθώς η τάση αυτή αποτυπώνεται από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, «όχημα» περιορισμού της κατανάλωσης τον προηγούμενο μήνα αποτέλεσε η μέση και χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, στο δίκτυο διανομής η «βουτιά» άγγιξε το 11,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, καθώς ήταν 395 GWh μικρότερη.
Ελαφρώς αρνητικά κινήθηκε και η κατανάλωση στην υψηλή τάση, στα ορυχεία, όπως και επίσης οι απώλειες στο σύστημα. Ελαφρώς αυξητικά διαμορφώθηκε η ιδιοκατανάλωση παραγωγής καθώς και η ζήτηση στην Κρήτη, χωρίς να μπορεί ωστόσο να αντισταθμίσει παρά μόνο σε μικρό βαθμό την πτώση της κατανάλωσης στις υπόλοιπες κατηγορίες.
«Πρωταθλητής» οι ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι η πτωτική τάση έκανε «πρεμιέρα» με -11,78%, για να ενισχυθεί έτι περαιτέρω τον Αύγουστο, στο -13,17%. Η μείωση ήταν πολύ πιο «ρηχή» τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε μόλις στο -3,27%, για να αυξηθεί ξανά στο -9,25% τον Οκτώβριο. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον επόμενο μήνα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο «βάθος».
Όσον αφορά τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα πρωτεία απέσπασαν οι ΑΠΕ κατακτώντας μερίδιο 48%. Από το ποσοστό αυτό, το 32,5% αφορά μονάδες που βρίσκονται συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς, ενώ το 15,5% σε «πράσινους» σταθμούς οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο δίκτυο διανομής (χαμηλή και μέση τάση).
Στην επόμενη θέση ήρθαν οι μονάδες αερίου με μερίδιο 36,2%, ενώ ακολούθησε ο λιγνίτης με ποσοστό 9,4%. Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθες το 6,3% τον περασμένο μήνα.
Εντός στόχων για περικοπή της κατανάλωσης
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται φέτος στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίτευξη τόσο του υποχρεωτικού όσο και του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα (όπως και κάθε κράτος-μέλος) κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο δεσμευτικός στόχος αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής, που στη χώρα μας θα είναι το τετράωρο 18:00-21:00. Έτσι, όσο περισσότερη είναι η μείωση της ζήτησης γενικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση, τόσο μικρότερο θα είναι και το μερίδιο του στόχου που θα αναλάβουν οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης, μέσω των διαγωνισμών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ.