Ικανοποίηση για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για ρύθμιση των οφειλών τους αλλά και επισήμανση περιθωρίων βελτίωσης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την Έκθεση Προόδου που εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την Παρασκευή, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να υπογραμμίζει την ανάγκη για «σκληρότερη δουλειά» από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Έκθεσης μέσα στο επόμενο πεντάμηνο αναμένονται ρυθμίσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:
- 344 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
- 719 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο
- 464 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Το αισιόδοξο σενάριο και τα περιθώρια βελτίωσης
Στο ευνοϊκό σενάριο για το επόμενο πεντάμηνο το ύψος των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:
- 344 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
- 846 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοπιστωτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο
- 642 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά:
«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται. Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους».
Οι επιδόσεις Δημοσίου-Χρηματοδοτικών Φορέων
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρατηρείται μία «ψαλίδα» στις επιδόσεις του Δημοσίου και των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς το μεν πρώτο έχει εγκρίνει 93% των αιτήσεων ενώ οι Χρηματοδοτικοί Φορείς μόλις το 63%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:
Aπό τα 4,7 δισ. ευρώ σε οφειλές που έχουν υποβληθεί οριστικά, μόλις το 51%, δηλαδή τα 2,4 δισ. ευρώ έχουν αξιολογηθεί και εξ αυτών έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 76%, δηλαδή μόλις το 1,8 δισ. ευρώ, με 2,9 δισ. ευρώ σε οφειλές να μένουν εκτός ρύθμισης.
Από το 1 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο, το ποσοστό των εγκρίσεων αφορά στο κατά πολύ υψηλότερο 93%, δηλαδή σε 968 εκατ. ευρώ.
Τέλος, από τα 1,4 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από τους Χρηματοπιστωτικούς Φορείς έχει εγκριθεί το 63%, ήτοι 854 εκατ. ευρώ.
Η αποδοχή των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις
Όσον αφορά στην εικόνα της αποδοχής των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις όπως αυτή περιγράφεται στην Έκθεση Προόδου, το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες, και αφορούν σε 991 εκατ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ.
Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.
Σημειώνεται δε, πως σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι 18 έτη και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς είναι 15 έτη, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.