«Κύμα» μίνι παρατάσεων έχει «σαρώσει» το πεδίο των μεγάλων διαγωνισμών (δημόσιων, κατά βάση, και όχι μόνο) με τις ημερομηνίες για υποβολή δεσμευτικών προσφορών ή εκδήλωσης συμμετοχής να μετατίθενται για όλα τα έργα.
Πέραν του μεγάλου φόρτου που έχει «πέσει» τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Υποδομών & Μεταφορών όσο και στους ίδιους τους ομίλους που έχουν πολλά «ανοιχτά μέτωπα» διεκδικήσεων, των όποιων τεχνικών ζητημάτων, των αιτημάτων από υποψήφιους οικονομικούς φορείς για πρόσθετο χρόνο ώστε να προετοιμάσουν καλύτερες και ανταγωνιστικότερες προσφορές, θέμα έχει δημιουργεί και με την ανανέωση των εργοληπτικών πτυχίων.
Το οποίο δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ή να ανησυχεί υπουργείο και κατασκευαστές (άλλωστε, τα πτυχία σε έναν βαθμό έχουν αναδρομική ισχύ) που θεωρούν το θέμα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό, πλην όμως, προκαλεί νέες καθυστερήσεις σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά βέβαια, «τρέχουν» τόσα έργα και δεκάδες διαγωνισμοί που είναι ερωτηματικό αν αυτές οι χρονικές μεταθέσεις – παρατάσεις «ενοχλούν» τους εμπλεκόμενους. Βέβαια, ανάλογες μεταθέσεις υπάρχουν και σε ιδιωτικές αναπτύξεις – επενδύσεις.
Ειδικότερα, από το τέλος του έτους έχουν λήξει τα εργοληπτικά πτυχία βάσει των οποίων οι εταιρείες κατατάσσονται σε βαθμίδες, από 3ης μέχρι και 7ης τάξης. Αυτό επηρεάζει τους προγραμματισμένους δημόσιους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να δίδονται συνεχείς μικρές χρονικές παρατάσεις μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Η λύση θα δοθεί, σύμφωνα με τουλάχιστον με σχετικές, πληροφορίες, με τροπολογία που θα περάσει προσεχώς από τη Βουλή.
Τα πρόσφατα παραδείγματα
Για παράδειγμα, πρόσφατα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, πήρε σχετική παράταση έως τις 27 Ιανουαρίου ο διαγωνισμός (του Δήμου Αθηναίων) για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Προηγήθηκαν αιτήματα δύο «υποψήφιων» για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών προκειμένου να διευθετηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων το ζήτημα της ανανέωσης της ισχύος των εργοληπτικών πτυχίων που έληξε στις 31/12/2022, αλλά και αίτημα κατασκευαστικού γκρουπ με το οποίο ζήτησε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών λόγω της επικαλούμενης από πλευράς του πολυπλοκότητας και του μεγέθους του έργου, της απαιτούμενης λεπτομερούς εξέτασης των συμβατικών τευχών και της σχετικής προετοιμασίας ενός σημαντικού όγκου τεχνικών εγγράφων και νομιμοποιητικών δικαιολογητικών. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αποφάσισε τη μετάθεση των προσφορών για τα τέλη Ιανουαρίου και σε άλλα έργα, ειδικότερα σε projects που σχετίζονται με κατασκευή φραγμάτων ενώ ήδη έχουν δοθεί ανάλογες παρατάσεις και ίσως προκύψουν, τελικά, και νέες μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η ανανέωση των πτυχίων των εργοληπτικών γκρουπ (π.χ. απόφαση – τροπολογία).
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η στήλη BackStory είχε αναδείξει το θέμα από την αρχή της χρονιάς όταν γνωστοποιούσε επιστολή διαμαρτυρίας των κατασκευαστών για τα εργοληπτικά «πτυχία» όταν γνωστοποιούσε επιστολή διαμαρτυρία – «καμπανάκι» του συνδέσμου των κατασκευαστών (ΣΑΤΕ), με το «καλημέρα» του 2023, προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για λήξη της παράτασης ισχύος βεβαιώσεων εγγραφής στο ΜΕΕΠ (στο φίνις του 2022). Επί της ουσίας, αναφέρουν ότι έχουν λήξει τα «πτυχία» τέλος του 2022 (η παράταση που είχε δοθεί), μπήκαμε στο νέο έτος και πλέον, θεωρητικά, επείγει το θέμα της ανανέωσής τους για να μπορούν οι εταιρείες να συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Πάντως, από κάποιες εταιρείες ισχυρίζονταν ότι είχαν εκκινήσει σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, θεωρείται σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» για αμφισβητήσεις, προσφυγές και εμπλοκή σε δικαστικά «γρανάζια».
Η ενημερότητα και οι διαμαρτυρίες του ΣΑΤΕ
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των στοιχείων για τη λήψη «ενημερότητας του εργοληπτικού πτυχίου» έληξε στα τέλη του περασμένου χρόνου (Νοέμβριο) και βέβαια το αν προχώρησαν γραφειοκρατικά οι διαδικασίες δεν σχετίζεται με τους ομίλους που όφειλαν να δώσουν τα σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες προς έλεγχο ώστε να επικαιροποιήσουν τη θέση τους στις εργοληπτικές βαθμίδες.
Όπως σημείωνε ο ΣΑΤΕ, σε σχετική επιστολή τους στις 2 Ιανουαρίου, «οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. που είναι σε ισχύ κατά την 3η Ιουλίου 2019 εξακολουθούν να ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Σήμερα 2 Ιανουαρίου 2023:
- καμία βεβαίωση εγγραφής στο ΜΕΕΠ δεν είναι σε ισχύ, εφόσον δεν έχει υπάρξει εκ μέρους του Υπουργείου πρωτοβουλία είτε για περαιτέρω παράταση των βεβαιώσεων εγγραφής στο ΜΕΕΠ, μετά την 31.12.2022, είτε για έγκαιρη δρομολόγηση χρονοδιαγράμματος έναρξης ισχύος των διατάξεων του ΠΔ 71/2019 που αφορούν στα Μητρώα συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφώς επιστημονικών υπηρεσιών,
- είναι σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συμμετοχή στις οποίες απαιτούνται εν ισχύει βεβαιώσεις εγγραφής στο ΜΕΕΠ.
Προφανώς καμία διαγωνιστική διαδικασία τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να διενεργηθεί υπό την ανασφάλεια που δημιουργεί η σημερινή συγκυρία.
Ζητούμε να δοθεί άμεση λύση προκειμένου οι διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί και για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες μέλη μας έχουν προετοιμαστεί να υλοποιηθούν με τον μέγιστο ανταγωνισμό και να μην οδηγηθούμε σε ακύρωσή τους».